Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En lag likt den nu föreslagna kommer att drabba legala vapenägare utan att påverka gängkriminaliteten nämnvärt, skriver Per Söderlund (SD) och Katja Nyberg (SD). Bild: Pressbilder, Pontus Lundahl/TT
En lag likt den nu föreslagna kommer att drabba legala vapenägare utan att påverka gängkriminaliteten nämnvärt, skriver Per Söderlund (SD) och Katja Nyberg (SD). Bild: Pressbilder, Pontus Lundahl/TT

Lag om vapenmagasin hindrar inte gängvåldet

Vi behöver lagändringar för att komma till rätta med gängkriminaliteten. Regeringens förslag om att beslagta vapenmagasin är dock ett slag i luften och är inget som kommer att hjälpa polisen i kampen mot gängen, skriver Per Söderlund (SD) och Katja Nyberg (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under lång tid har Socialdemokraterna försökt bekämpa illegala vapen genom att göra det svårare för laglydiga jägare och sportskyttar att utöva sina fritidsintressen. Exempelvis infördes på 90-talet femårslicenser på enhandsvapen, något som redan då skulle innebära slutet för skjutningar bland gängkriminella. Med facit i hand vet vi att så inte blev fallet. Däremot innebar det ökad administration för polismyndigheten, skytteföreningarna och det försvårade vapeninnehav för laglydiga medborgare.

I dag krävs ingen licens för innehav av vapenmagasin. Därför kan polisen inte beslagta magasin som anträffas hos exempelvis kriminella gäng. Men det vill regeringen ändra på. Det förslag som nu läggs fram motiveras med att polisen plötsligt har kommit på att det vore bra att slippa lämna tillbaka beslagtagna vapenmagasin till gängkriminella om ett beslag hävs – detta ska nämligen ha hänt vid ett flertal tillfällen.

Missriktad lag

Lagförslaget innebär att den som har rätt att inneha ett visst skjutvapen även fortsatt kommer få inneha ett eller flera löstagbara magasin till sitt vapen så länge magasinen är avsedda för samma ändamål som tillståndet eller rätten till innehav av vapnet. Men det är här det blir tydligt att lagen är missriktad. Ändamålet träffar nämligen bara dem som har licens på sina vapen och berör inte illegalt vapeninnehav överhuvudtaget. I praktiken straffar man jägare och sportskyttar – inte de gängkriminella.

I praktiken straffar man jägare och sportskyttar – inte de gängkriminella

Vi och många andra har pekat på att se över reglerna kring förverkande, om det nu är så att polisen tvingas lämna tillbaka magasin till kriminella. Genom en sådan lösning kan laglydiga medborgare jaga eller tävla i olika skyttegrenar utan att vara oroliga för att bryta mot lagen.

Fokusera på rätt saker

En lag likt den nu föreslagna kommer att drabba legala vapenägare utan att påverka gängkriminaliteten nämnvärt. Det ligger i de kriminellas natur att de struntar i lagar och förordningar. Om regeringen och Socialdemokraterna menade allvar med att komma åt vapen i kriminella kretsar borde de fokusera på illegala vapnen i stället för på laglydiga vapenägare.

Per Söderlund (SD), riksdagsledamot i Justitieutskottet

Katja Nyberg (SD), riksdagsledamot i Justitieutskottet