Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lovar runt. Liberalerna vill ha en grön skatteväxling, men sanningen är att de fokuserar helt på skattesänkningar, skriver MP.

L skönmålar sin miljöpolitik

Liberalerna har presenterat en budget där de gör gigantiska nedskärningar på miljö och klimat, men det låtsas de inte om. I stället skönmålar de sin miljöpolitik, skriver bland andra Janine Alm Ericson (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Liberal miljöpolitik, 3/11

Årets budgetmotioner från de politiska partierna visar att det finns en väldigt tydlig konfliktlinje inom svensk klimatpolitik, mellan dem som vill investera för klimatet och dem som vill skjuta över ansvaret på andra. Liberalerna gör gigantiska nedskärningar på miljö och klimat i sin budget, men det låtsas de inte om. I stället ägnar sig liberalerna Maria Weimer, Mats Persson och Axel Darvik åt skönmålning.

De påstår att Liberalerna vill ha en grön skatteväxling, när sanningen är att de fokuserar helt på skattesänkningar. Hela 20 miljarder vill de minska statens intäkter med genom att sänka skatten, framför allt för dem som tjänar mest. Miljöskatterna vill de bara höja med en fjärdedel så mycket. Och om deras förslag varit verklighet hade smällen mot statskassan blivit ännu större nästa år. För långt ifrån alla av deras föreslagna miljöskatter går att införa så snabbt som de räknar med. Det gäller till exempel läckageskatten och dubbdäcksavgiften som de själva tar upp.

Men det riktigt allvarliga med deras budgetförslag är de stora nedskärningarna. Var fjärde krona till klimat- och miljöarbete skulle försvinna om Liberalerna fick bestämma.

För den som följt svensk miljöpolitik är det uppenbart att den borgerliga regeringen innebar åtta förlorade år för klimatet och att Sveriges politik på området utvecklades åt helt fel håll.

25 nya miljarder på bättre miljö

Nu har den rödgröna regeringen lagt om politiken. Klimatet är en av de högst prioriterade frågorna i vårt samhällsbygge och det märks i både ord och handling. Årets miljöbudget är 73 procent större än den genomsnittliga budgeten under tidigare regering och totalt har det satsats över 25 nya miljarder på bättre miljö och klimat under denna mandatperiod.

Det handlar bland annat om lokala klimatinvesteringar, solenergistöd, satsningar på biologisk mångfald, skydd av värdefull natur, klimatanpassning, energieffektivisering, minskade gifter i vardagen, mer medel till kollektivtrafik, laddstolpar för elbilar, tågsatsningar, cykelinfrastruktur och annullering av utsläppsrätter. Det är en ambitiös klimatpolitik som inte hade blivit verklighet om Liberalerna suttit kvar vid regeringsmakten.

Det är positivt att Liberalerna bekänner sig till den viktiga principen att det ska kosta att förorena. Nu väntar vi bara på den första liberala budgeten med en helhetssyn på klimat och miljö.

Janine Alm Ericson (MP)

ekonomiskpolitisk talesperson

Rasmus Ling (MP)

skattepolitisk talesperson

Stina Bergström (MP)

miljöpolitisk talesperson