Sveriges bistånd till andra länder kommer troligen upp på bordet under regeringsförhandlingarna, och trots de starka krafter som vill sänka biståndet vet Johan Pehrson precis hur viktigt det är. Inför valet lovade han nämligen uttryckligen att enbart rösta på en statsbudget som avsätter minst den nivån biståndet har idag. Kristdemokraternas Ebba Busch har sagt att hennes parti är en garant för biståndsnivån, och hela 18 av de nya riksdagsledamöterna från Liberalerna och Kristdemokraterna har individuellt lovat att enbart rösta på en budget som behåller biståndet på dagens nivå.
Det råder stor oenighet mellan partierna på högersidan i frågan om biståndet. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill dra ner biståndet rejält, medan både Kristdemokraterna och Liberalerna precis som alla andra riksdagspartier vill behålla biståndet på en procent av bruttonationalinkomsten. På vänstersidan vill flera av partierna till och med öka nivån.
Starkt vallöfte
Att hålla kvar biståndet på nuvarande nivå är faktiskt ett oerhört starkt vallöfte från både L och KD. I Diakonias kandidatenkät som gjordes inför valet lovade elva av de nu invalda ledamöterna från KD individuellt att stå upp för enprocentsmålet, liksom sju av de invalda Liberalerna. Frågan som alla de 18, inklusive Johan Pehrson, svarade ja på var tydlig: ”Lovar du att enbart rösta för en statsbudget som innebär att minst en procent av Sveriges BNI avsätts till bistånd under hela nästa mandatperiod?”
Mitt under den svenska valkampanjen drabbades Pakistan av översvämningar som har lett till att en tredjedel av landet lades under vatten, 33 miljoner människor drabbades och över 1 500 dog. På Afrikas horn beräknar Världsbanken att 66 miljoner människor, varav tio miljoner barn, riskerar hungersnöd eller svält. Orsakerna är komplexa med ökade mat- och bränslepriser, konflikter och krig samt klimatförändringar. Antalet människor på flykt i världen har under 2022 passerat den ofattbara siffran hundra miljoner. Samtidigt sveper en våg över världen av demokratisk tillbakagång. För trettonde året i rad minskar antalet demokratier i världen.
Antalet människor på flykt i världen har under 2022 passerat den ofattbara siffran hundra miljoner
Väldigt lite av denna verklighet fick plats i den svenska valrörelsen, men vi lever i en värld som hänger samman. Inget land kan lösa utmaningarna på egen hand, och Sverige är ingen ö. Världen påverkar oss och vi påverkar världen. Ett av de viktigaste instrumenten vi har för det är biståndet. Både Kristdemokraterna och Liberalerna är partier som förstår det.
När Diakonia frågade alla partiledare inför valet om Sveriges bistånd ska uppgå till minst en procent av bruttonationalinkomsten under hela nästa mandatperiod svarade Ebba Busch att ”Kristdemokraterna är en garant för enprocentsmålet. I en värld med nästintill oändliga behov krävs gemensamma ansträngningar. Då är det rimligt att biståndsnivån sätts utifrån ett principbeslut och inte behovsprövas löpande.”
Johan Pehrson var även här tydlig med var hans parti står i frågan: ”Svaret från Liberalerna är ett solklart ja. Vi försvarar enprocentsmålet”, och i Almedalen gav Liberalernas partisekreterare ett liknande besked: ”Vi kommer stå upp för biståndet i en ny regering. Och bistånd ska vara bistånd. Flyktingmottagande bör finansieras i separat budgetram. Liberalerna vill under kommande mandatperiod driva att OECD DAC:s regler om avräkningar ses över”.
Minska biståndet
Vad som händer i förhandlingarna just nu vet vi inte, men det finns signaler om att Moderaterna och Sverigedemokraterna fortsätter att driva på för att kraftigt minska biståndet. När man frågar Moderaterna varför biståndet behöver minska är ett av argumenten att systemet inte är effektivt. Men att tro att ett effektivt bistånd uppnås genom att dra ner summan kraftigt är att missa målet. Att som Moderaterna vilja dra ner på det långsiktiga biståndet och i stället satsa främst på humanitära insatser är en föråldrad och kortsiktig syn på bistånd. Det långsiktiga och förebyggande arbetet behöver samverka med de snabba, humanitära insatserna.
Biståndet står vid ett vägskäl. Men vi kan inte stänga ute världen och de globala utmaningarna, vi har inget val. Liberalerna och Kristdemokraterna, nu är det upp till er att hålla era löften och stå upp för människor som lever i fattigdom och förtryck.
Mattias Brunander, tillförordnad generalsekreterare för biståndsorganisationen Diakonia
LÄS MER:Finns endast ett borgerligt parti med hjärta
LÄS MER:FN-chef: Stöd till Afrika måste byta fokus
LÄS MER:Bara den som aldrig har tvingats avstå från något visar sådan oförståelse