Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraterna Johan Büser och Blerta Hoti skriver att problemet är att Robert Hannahs teorier förlorar i mötet med verkligheten. Bild: Pontus Lundahl/TT
Socialdemokraterna Johan Büser och Blerta Hoti skriver att problemet är att Robert Hannahs teorier förlorar i mötet med verkligheten. Bild: Pontus Lundahl/TT

L löser inga samhällsproblem - varken med eller utan SD

Robert Hannah kan börja med att rannsaka sitt eget parti. De klyftor, den segregation och det splittrade samhälle som Liberalernas och Sverigedemokraternas politik leder till kommer nämligen inte att lösa samhällsproblemen, skriver Johan Büser (S) och Blerta Hoti (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

31/3 Sveriges samhällsproblem är större än SD

Det är förvånansvärt att Robert Hannah ser de många förbättringar man enats med regeringen om som misslyckanden. Är det den förstärkta a-kassan, korttidspermitteringarna i krisen, näringslivsstödet, de största satsningarna på polisen i modern tid eller en omläggning av den ohållbara och liberala migrationspolitiken som rådde under Reinfeldt-regeringen som Hannah menar? Vi kan bara beklaga dessa överord i den politiska debatten från en partiföreträdare i ett parti som nu vilset söker en ideologisk kompass åt höger.

Liberalerna har fått styra

Robert Hannah teoretiserar om hur en framtida högerkoalition ska regera Sverige. Problemet är att Hannahs teorier förlorar i mötet med verkligheten: Liberalerna har, sedan januari 2019, deltagit i styret av både Göteborg och riket. Här är facit på vad Liberalerna prioriterat:

Vinstjakt och marknadsexperiment. För Liberalerna var det, under regeringskrisen 2018, helt avgörande att man inte på något vis skulle begränsa börsnoterade bolags rätt att driva skolor med obegränsad vinst som mål och att stoppa ett förbud för religiösa friskolor. Om Liberalerna hade prioriterat annorlunda skulle många islamistiska skolor i Göteborg kunnat stoppas för längesen och åtskilliga skattemiljoner hade istället kunnat gått till skolan och att förhindra det ökända skolplaceringshaveriet.

Ideologiska utförsäljningar och skattesänkningar. Liberalernas högerstyre inledde sin tid vid makten med att gå fram med långtgående utförsäljningsförslag, där göteborgarnas historiska byggnader och tiotusentals hyresrätter skulle reas ut på marknaden. På riksplanet var ett av deras villkor för att inte ge SD makten redan 2018 att avskaffa värnskatten, som bara tas ut på höginkomsttagare. Skattesänkningar och utförsäljningar fixar ingen välfärd, bryter ingen segregation och betalar inga polislöner.

Passiv integrationspolitik. Flera av Göteborgs förskolor har brist på lärare med god svenska, vilket gör att segregationen riskerar att gå i arv när barn som inte får det svenska modersmålet automatiskt hemifrån inte heller får den i förskolan. Ändå har Liberalernas lokala högerstyre motsatt sig varje förslag om att införa språktest vid anställning i välfärden. Man har också försvarat den segregerande ebo-lagen, som gör att vilken asylsökande som helst kan välja att flytta till Göteborg. När oppositionen, med Socialdemokraterna i spetsen, körde över högerstyret och undantog hela Göteborg var det Liberalerna som stretade emot allra mest.

Robert Hannah har helt rätt i att samhällsproblemen är större än Sverigedemokraterna. Han kan börja med att rannsaka sitt eget partis prioriteringar.

Robert Hannah har helt rätt i att samhällsproblemen är större än Sverigedemokraterna. Han kan börja med att rannsaka sitt eget partis prioriteringar. De klyftor, den segregation och det splittrade samhälle som både Liberalerna och Sverigedemokraternas politik leder till kommer inte att lösa samhällsproblemen. Det är dags att prioritera välfärd och trygghet, före skattesänkningar och marknadsexperiment.

Johan Büser (S), riksdagsledamot

Blerta Hoti (S), oppositionsråd