Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Färdig strategi. Om Ann Catrine Fogelgren (L) hade läst vår rödgröna budget lika noggrant som hon kopierade vår artikel, hade hon varit medveten om att vi har tagit fram en strategi för att klara kompetensförsörjningen i äldreomsorgen, skriver debattörerna.

L kopierar rödgrön politik

Nyligen skrev vi rödgröna en debattartikel om att förbättra arbetsmiljön inom äldreomsorgen. Nu har Ann Catrine Fogelgren (L) skrivit en replik – där hon använder både våra ord och våra förslag, skriver Daniel Bernmar (V), Jonas Attenius (S) och Karin Pleijel (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Äldreomsorg, 16/2

Det är glädjande att Ann Catrine Fogelgren (L) är engagerad i hur arbetsmiljön i äldreomsorgen ser ut. Det är vi rödgröna också. Därför skrev vi en debattartikel om det i GT 9 februari. Vi antar att även Fogelgren läste den, med tanke på att hon i sin egen debattartikel nu kopierar det vi redan skrivit.

Vi är naturligtvis inte nöjda med att var tionde medarbetare i äldreomsorgen i Göteborg är sjukskriven. Många åtgärder är därför redan igång för att komma tillrätta med problemen. I några stadsdelar kan vi redan se att sjuktalen blir lägre. Det är positivt, bra och ett resultat av att vi tar frågan på allvar.

Vi har tagit fram en strategi för att klara kompetensförsörjningen. Om Fogelgren hade läst vår rödgröna budget lika noggrant som hon kopierade vår artikel, hade hon varit medveten om det. I stället efterlyser hon en strategi för att klara kompetensförsörjningen i sin debattartikel.

Fler karriärvägar

För att komma till rätta med kompetensförsörjningen har vi bland annat inrättat fler karriärvägar inom äldreomsorgen, förbättrat IT-stödet, och andra satsningar för att göra yrket mer attraktivt. Vi arbetar även med mentorskap inom äldreomsorgen. Det betyder att erfarna medarbetare hjälper de nya.

Vi antar att Ann Catrine Fogelgren och Liberalerna är nöjda med vår politik, då de varken protesterat eller kommit med egna förslag.

För att höja statusen på arbetet i äldreomsorgen är det viktigt att personalen ska få möjlighet att ägna sig åt det omsorgsarbete som de är utbildade för. Vi har därför gett denna yrkesgrupp ökade möjligheter till avlastning för att kunna ägna sig åt sin profession.

Äldre göteborgare ska få sina behov tillgodosedda. Det kräver att personalen i äldreomsorgen får en bättre arbetsmiljö. Göteborgs stad ska bli en mer attraktiv arbetsgivare som kan konkurrera med bra arbetsvillkor.

Även om vi rödgröna satsat stort på arbetsmiljöfrågorna, vet vi att vi behöver göra mer. Vi har därför lagt fram ytterligare förslag i alla stadsdelar för att stärka arbetet mot den höga sjukfrånvaron. Vi antar att Ann Catrine Fogelgren och Liberalerna är nöjda med vår politik, då de varken protesterat eller kommit med egna förslag.

Daniel Bernmar (V)

kommunalråd med ansvar för äldrefrågor

Jonas Attenius (S)

kommunalråd med ansvar för personalfrågor

Karin Pleijel (MP)

kommunalråd