Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

’’Jimmie Åkesson kan lita på Liberalerna’’ sade Pehrson under valrörelsen. Anständighetens gräns är passerad. Frågan är var den nya gränsen ska dras? Är det när biståndet halveras? När public service ska ”reformeras”? När invandringen ska ned till noll? Vi socialdemokrater har en skyldighet att ställa L till svars gällande partiets vägval, skriver debattörerna. Bild: Tim Aro/TT
’’Jimmie Åkesson kan lita på Liberalerna’’ sade Pehrson under valrörelsen. Anständighetens gräns är passerad. Frågan är var den nya gränsen ska dras? Är det när biståndet halveras? När public service ska ”reformeras”? När invandringen ska ned till noll? Vi socialdemokrater har en skyldighet att ställa L till svars gällande partiets vägval, skriver debattörerna. Bild: Tim Aro/TT

L har passerat anständighetens gräns i normaliseringen av SD

Mycket talar för att Sverigedemokraterna kommer bli det mest inflytelserika partiet I Sveriges nästa regering. Samtidigt oroar de högerextremas inflytande i flera EU-länder, däribland i Órbans Ungern och i Italien, där nu ett nyfascistiskt parti leder i opinionsmätningarna. Jimmie Åkessons nära band till Órban och övriga auktoritära partier i EU visar att vi måste vara medvetna om att vi i Sverige inte är vaccinerade mot en liknande utveckling, skriver Jytte Guteland (S) och Mattias Vepsä (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Ungern styr Viktor Órban med järnhand. Först avvecklades demokratiska institutioner, sedan mänskliga rättigheter. Órban har nämligen ändrat grundlagens vallagar för att gynna det egna partiet. Domstolar och myndighetschefer har sedan utsetts utifrån om de är lojala med det styrande partiet eller inte. De granskande medierna är svaga, pressfriheten rankas som sämst i hela EU. Kvinnor som vill göra abort i Ungern ska tvingas lyssna på fostrets hjärtljud före aborten.

Vi har kunnat bevittna hur presidenten i Ungern har använt sin nyvunna fullkomliga makt för att montera ned individuella rättigheter. Det är nu straffbart att hjälpa asylsökande, homosexualitet har likställts med pedofili i landets senaste anti-hbtqi-lag och den betydande judiska majoriteten ignoreras helt i konstitutionen. Det är anmärkningsvärt för ett parti och en ledare som en gång var liberal och stark motståndare till totalitära krafter. Europaparlamentet slog nyligen fast att Ungern inte kan betraktas som en fullvärdig demokrati.

Likartad utveckling

Utvecklingen i Polen är likartad, där högerextrema Lag och Rättvisa styr. Där har högsta konstitutionsdomstolen fyllts med partilojala och pressfriheten har inskränkts. Det har möjliggjort för att i praktiken helt avskaffa aborträtten i landet. Likaså har så kallade hbtqi-fria zoner införts.

Det är allvarliga inskränkningar av mänskliga rättigheter i sig, men det som oroar mest är den makt dessa ledare nu har skaffat sig. Ingen kan säga var det slutar, men den totalitära riktningen är tydligt utpekad; auktoritära ledare som Putin, Erdogan och Xi Jingping är förebilder.

För Sverige är det skrämmande är att Sverigedemokraterna har så nära band till dessa partier. Jimmie Åkesson har återkommande hyllat Órban för sitt ledarskap och kunde inte välja mellan Putin eller Biden. I Europaparlamentet sitter SD i en högerextrem partigrupp och röstar gång på gång för ryska intressen. Pressfrihet i Polen, stopp av utbetalningar av EU-medel till länder med politiskt kontrollerade domstolar, EU-rätt över polsk rätt, rätt till abort och motstånd mot hbtqi-fria zoner är alla exempel på omröstningar där SD ställt sig på tvären. Det är en farlig väg att gå. I såväl USA som Polen finns ett starkt folkligt stöd för rätt till abort. Trots det får högerextrema igenom lagar i motsatt riktning. Sverige är inte vaccinerat mot en liknande utveckling.

För Sverige är det skrämmande är att Sverigedemokraterna har så nära band till dessa partier. Jimmie Åkesson har återkommande hyllat Órban för sitt ledarskap och kunde inte välja mellan Putin eller Biden

Det strider mot EU-rätten och de krav EU ställer på länder som ska ansluta sig till unionen att avveckla rättsstaten och demokratin. Trots detta är det svårt för EU att ingripa genom att ta ifrån dem rösträtt eller begränsa utbetalningar av EU-medel. Så sent som i söndags föreslog EU-kommissionen att EU ska frysa utbetalningar av cirka 80 miljarder kronor till Ungern. Nu är det EU-medlemsländerna som ska fatta det slutliga beslutet. I Europaparlamentet röstade Sverigedemokraterna emot just detta. I vår blir Sverige ordförandeland i EU; självklart gläds både Ungern och Polen över att få en ny allierad i form av Sverige.

De senaste dagarna har segerrusiga Sverigedemokrater travesterat hell seger – nynazistisk svenska för sieg heil – ogrundat anklagat Aktuellt för partiskhet, och hotat att rugbytackla journalister. Det går kalla kårar längs ryggraden när SD:s pubertala tonläge påminner om vår högstadietid med skränande nynazister.

Beklaga sig

Under helgen kunde vi höra Europaparlamentets liberala partigrupp i Europaparlamentet beklaga sig över de svenska Liberalernas val att samarbeta med Sverigedemokraterna. Till svars menade Liberalernas partiledare Johan Pehrson att Sverigedemokraterna är Liberalernas “ huvudsakliga motståndare”. Det är en retorik som kommer direkt efter valet. Dessutom hänvisar Johan Pehrson till valresultatet, som om det inte fanns något alternativ. Detta trots att Liberalerna valda bana år före valresultat fastställts.

’’Jimmie Åkesson kan lita på Liberalerna’’ sade Pehrson under valrörelsen. Anständighetens gräns är passerad. Frågan är var den nya gränsen ska dras? Är det när biståndet halveras? När public service ska ”reformeras”? När invandringen ska ned till noll? Vi socialdemokrater har en skyldighet att ställa L till svars gällande partiets vägval – att de aktivt arbetar för att normalisera ett parti med nynazistiska rötter och att Sverige snart får en historiskt illiberal regering, med eller utan SD-ministrar.

Jytte Guteland, Europaparlamentariker och tillträdande riksdagsledamot för Socialdemokraterna

Mattias Vepsä, riksdagsledamot för Socialdemokraterna