Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Situationen är akut och vi behöver en förändring nu. En egen boendeform med förenklade regler ger fler studentbostäder, skriver bland andra Ida Arnstedt, Liberala studenter.
Situationen är akut och vi behöver en förändring nu. En egen boendeform med förenklade regler ger fler studentbostäder, skriver bland andra Ida Arnstedt, Liberala studenter.

Lös den akuta bostadsbristen för studenter

Förra året kunde en majoritet av alla studentstäder inte erbjuda sina studenter ett boende inom en månad. Göteborg kunde inte ens erbjuda boende innan terminens slut. Gör studentbostäder till en egen boendeform, skriver Liberala studenter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Samtidigt som en ny regering tillträdde så startade en ny termin på Göteborgs universitet och högskolor. För nya studenter innebär det här inspark, fester och nya bekantskaper. Men det innebär också att de snabbt måste hitta en bostad för de kommande studentåren. För att minska studenters stress behövs fler studentbostäder. Den nya regeringen måste ha som prioriterad fråga att lösa studenters bostadssituation.

Förra året saknades studentbostäder i 24 av 33 studentstäder. En majoritet av alla studentstäder kunde inte erbjuda sina studenter ett tryggt boende inom en månad. Göteborg kunde inte ens erbjuda boende innan terminens slut.

För många löser det sig så småningom med andrahand, men en del tvingas tyvärr tacka nej till sin utbildningsplats

Studenter från andra delar av landet som kommit in på en utbildning i Göteborg behöver planera sitt liv och göra sig i ordning för en flytt utan att egentligen veta om de kommer ha någonstans att bo. För många löser det sig så småningom med andrahand, men en del studenter tvingas tyvärr tacka nej till sin utbildningsplats.

Kostnadskänsliga

Det är tydligt att Göteborg behöver fler studentbostäder och det behövs nu. Kostnaden för att bygga bostäder är hög och minsta fördyrning kan göra att hyran blir för hög för att studenter ska ha råd att bo där. Genom att göra studentbostäder till en egen boendeform kan vi få ner både produktionskostnaderna och studenternas hyra. Studentbostäder skiljer sig från andra boenden genom att det är en genomgångsbostad. Studenter bor oftast bara här i ett par år och sedan är studierna klara. Därför är det orimligt att samma byggregler gäller för alla typer av hyresrätter.

Det finns redan några särregler för studentbostäder, men de här måste utökas och anpassas efter studentbostäders unika roll på bostadsmarknaden. Liberala Studenter vill att regeringen så snart som möjligt ser över regelverket för utformningskrav, tillgänglighetsregler och bullernivåer. En egen boendeform med förenklade regler ger fler studentbostäder och gör att alla unga, oavsett var de är uppväxta, vilka kontakter de har och hur deras ekonomi ser ut, kan satsa på sin drömutbildning.

Situationen är akut och vi behöver en förändring nu. De första veckorna som ny student i Göteborg ska inte präglas av stress och oro för att du saknar bostad. Förenklade byggregler gör att fler unga får en rolig studietid.

Ida Arnstedt

1:a vice ordförande, Liberala studenter

Alek Alm

ordförande, Liberala studenter Göteborg