Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lönesatsningen på SU sviker inte personalen

Regionens lönesatsning är helt i linje med intentionen att höja lönerna för kvinnodominerade yrkesgrupper inom vård och omsorg, skriver personaldirektör Marina Olsson, Västra Götalandsregionen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

SU:s löneavtal, 14/10

Företrädare för Kommunal Väst och Kommunal på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) skriver att löneavtalet som nu slutits på SU innebär att politiker och tjänstemän inom Västra Götalandsregionen sviker personal och patienter. Denna minst sagt långtgående och drastiska slutsats av en avslutad avtalsrörelse och löneavtal mellan två parter får naturligtvis stå för Kommunal.

Till grund för de lokala avtalen på SU och övriga sjukhusgrupper i Västra Götalandsregionen ligger det centrala avtal som Kommunal tecknat med Sveriges kommuner och landsting (SKL). Västra Götalandsregionens tolkning av avtalet följer den tolkning som även SKL gör, det vill säga att den extra lönesatsningen på 500 kronor per månad ska riktas till personer som är anställda med titeln undersköterska.

Helt i linje

Därutöver görs en särskild lönesatsning för barnsköterskor vid samtliga sjukhus. Denna satsning är helt i linje med intentionen att höja lönerna för kvinnodominerade yrkesgrupper inom vård och omsorg.

Det är ingen tvekan om att Västra Götalandsregionen precis som andra landsting och regioner har flera stora och viktiga utmaningar på personalområdet, varav Kommunal i sitt inlägg lyfter fram några.

I årets budget och även för 2017 satsar Västra Götalandsregionen bland annat på kompetensutveckling och karriärutvecklingsplaner för till exempel undersköterskor och skötare. Satsningar pågår och kommer också att fortsätta när det gäller förstärkt yrkesintroduktion för nyutbildade undersköterskor, skötare och barnsköterskor.

Marina Olsson

personaldirektör Västra Götalandsregionen