Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lönerna i sjukvården ska upp

Utan duktigt servicefolk stannar vården. Därför vill vi satsa på alla personalgrupper – för det är det som i längden ger en god vård, skriver Håkan Linnarsson (S) och Bertil Hallén, LO.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi socialdemokrater gör satsningar på kortare köer och ökad tillgänglighet till vården. Vägen dit går genom bättre villkor för personalen. Vi vill att vårdens anställda ska få fler arbetskamrater. Den S-ledda regeringen gör satsningar för att ytterligare 14 000 personer ska kunna anställas i sjukvården, av dem drygt 2 000 i VGR. Det är nödvändigt för att klara framtidens vårdbehov. Och det kommer alltid före sänkta skatter för människor som redan har det gott ställt!

Regionens ekonomi är god men kommer inte sjukhusen till del som dras med stora underskott och besparingskrav som följd. Vi vill att alla pengar inom vården också ska användas till just vård. Till exempel säger det nuvarande styret nej till en halv miljard i höjda grundlöner (utöver centrala avtal), 50 miljoner årligen för att nå målet om jämställda löner och en låglönepott på 50 miljoner. Vi är övertygade om att vi måste förbättra för anställda inom vården, både med löner och personaltäthet, dels för att få en god och jämlik vård och dels för att få kompetent personal att vilja arbeta inom vården.

Den som är vårdutbildad ska ägna sin tid åt att vårda

Det nuvarande moderatledda styret pratar om satsningar på personalen. Det man syftar på är höjda OB-tillägg. Höjda OB-tillägg i grunden är bra. Men det är just ett tillägg. Det är inte en höjning av lönen. Det gör att den dag man inte längre kan eller vill jobba obekväm arbetstid förlorar man hela ”personalsatsningen”. Vi socialdemokrater vill se både höjda grundlöner och premiering för jobb på kvällar, helger och nätter. Vi satsar pengarna. Vi anger mål om konkurrenskraftiga löner. Men den verkliga fördelningen och nivåerna per yrkesgrupp ska avgöras i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare – inte av politiker. Så fungerar den svenska modellen och den ska utvecklas, inte avvecklas.

Låt proffsen vara proffs

Lönen är viktig för att få anställda att vilja stanna kvar i regionens sjukvård och få nya att söka sig till den, men minst lika viktigt är en god arbetsmiljö, med scheman som ger tid till återhämtning både på arbetstid och fritid. Vi vill också låta proffsen vara proffs. Den som är vårdutbildad ska ägna sin tid åt att vårda, inte göra en massa andra arbetsuppgifter. Det gör att det behövs fler människor som är proffs på att städa, transportera, administrera och så vidare. Det är också viktiga jobb för att god kvalitet i vården. Utan duktigt servicefolk stannar vården! Därför vill vi satsa på alla personalgrupper – för det är det som i längden ger en god vård.

Håkan Linnarsson (S)

regionråd Västra Götalandsregionen

Bertil Hallén

ordförande LO-distriktet i Västsverige