Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vi har sannerligen inte sagt att några familjer ska göras bostadslösa. Vi har bara ifrågasatt förtur till förstahandskontrakt, skriver Henrik Munck (D). Bild: Privat, Hasse Holmberg

Lögner i flyktingpolitiken skadar demokratin

Flyktingdebatten har gått i baklås på grund av lögner och rasiststämpling. Nu försöker en del politiker ge vissa flyktingar en gräddfil till attraktiva lägenheter. Tyvärr använder dessa flyktinglobbyister fler och fler lögner för att få igenom sin vilja, skriver Henrik Munck (D).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

till Flyktingbostäder, 3/10

Jag skrev på GP Debatt den 25 september om att flyktinglobbyister kväver debatten i Sverige. Rasiststämpling är ett destruktivt verktyg som skadar demokratin. Och politiker på ministernivå har hållit inne med sin egen åsikt om den ohållbara flyktingpolitiken.

Vi i Demokraterna vill att alla ska vara lika inför lagen och att alla bosatta i Sverige ska behandlas likvärdigt i samhället oavsett var man råkar vara född. Därför kommenterade vi Miljöpartiets förslag om att vissa flyktinggrupper som kom kring år 2015 nu borde ges förtur till förstahandskontrakt till lägenheter.

Vi i Demokraterna vill att alla ska vara lika inför lagen och att alla bosatta i Sverige ska behandlas likvärdigt i samhället oavsett var man råkar vara född

Vi ifrågasatte att de skulle ges förtur till förstahandskontrakt. Vi ifrågasatte självklart inte att kommunen ska säkra bostadsförsörjningen för dessa liksom andra utsatta grupper. Och i den efterföljande debatten på Facebook kring barnfamiljers situation kommenterade jag att ”fall med särskilda behov ska hanteras precis som andra fall med särskilda behov”. Med andra ord, en del barnfamiljers situation kräver särskilda åtgärder.

Smutskastning från de rödgrönrosa

Trots att denna korrekta hållning knappast kan missförstås så skrev Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ den 3 oktober att ”Demokraterna tycker att dessa familjer ska sägas upp från sina kontrakt och göras bostadslösa”. Detta är dock ren lögn.

För det första är det ingen som ska sägas upp från något kontrakt då det handlar om tydligt tidsbegränsade kontrakt. Och vi har sannerligen inte sagt att några familjer ska göras bostadslösa. Vi har bara ifrågasatt förtur till förstahandskontrakt.

Vi behöver i stället en seriös och ärlig debatt om flyktingpolitiken

Det är allvarligt att politiker som Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V) och Stina Svensson (FI) ljuger och smutskastar. Det är antidemokratiskt. Vi behöver i stället en seriös och ärlig debatt om flyktingpolitiken.

En bra början är om Pleijel, Bernmar och Svensson kan svara, sanningsenligt, på om deras förslag om förtur bara är ett engångserbjudande eller om de menar att även flyktingar som blir kommunplacerade till Göteborg kommande år också ska ges förtur till förstahandskontrakt. Förtur framför exempelvis många studenter, unga barnfamiljer och tidigare flyktingar som fått vänta alldeles för länge på sin första bostad.

Henrik Munck (D), Kommunalråd för Demokraterna