Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vi delar bedömningen att dagens pensionärer förtjänar högre pensioner, men så får inte ske på bekostnad av framtida generationer pensionärer genom att lägga ned premiepensionen och föra över pengarna till AP-fonderna och dagens pensionärer, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Löfven vill ta vår generations pensionspengar

Att Socialdemokraterna överväger att skrota premiepensionen och ta 50 miljarder från vår generation och ge till dagens pensionärer kan vi varken acceptera eller förstå, skriver Alliansens ungdomsförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven krävde under söndagen i sitt sommartal att premiepensionen läggs ned. Det är han inte först med att göra. Det senaste året har allt fler röster höjts för att avskaffa den del av vår pension som vi själva har rätt att placera och förvalta. PRO – med socialdemokraten Curt Persson i toppen – har krävt att den så kallade bromsen i pensionssystemet helt tas bort och att inkomstpensionen i stället stärks genom att pengarna går in i AP-fonderna. Detta var också utgångspunkten när LO:s Tobias Baudin uttalade sig i somras. Premiepensionen skulle avskaffas och pengarna gå till dagens inkomstpension.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Med Löfvens besked växer motståndet mot pensionsöverenskommelsen. Från podiet berättades att bromsen ska träda in mer sällan och premiepensionen ska bort. Det största oppositionspartiet – en bärande del av den blocköverskridande överenskommelsen – har nu landat i att ta av vår generations framtida premiepensioner för att stärka upp dagens pensioner.

Stefan Löfven är inte tydlig med hur det ska gå till, men det har hans socialdemokratiska föregångare i frågan varit. Beräkningar som publicerades i somras visade att dagens unga i framtiden kan tappa så mycket som 16 procent av sin pension om premiepensionen helt försvinner. Det motsvarar en pensionssänkning med 50 miljarder kronor per år för vår generation. En närliggande beräkning från Johan Hellman, tidigare generaldirektör för nu nedlagda Premiepensionsmyndigheten, visar att ett skrotande av premiepensionen för en 25-åring med normalinkomst kommer att innebära närmare en tusenlapp mindre i pension varje månad. Vi, som unga företrädare för Alliansen, vägrar sitta tysta när den socialdemokratiska rörelsen nu går ut med löften om att sänka vår kommande pension.

Förtjänar högre pensioner

Vi delar bedömningen att dagens pensionärer förtjänar högre pensioner, men så får inte ske på bekostnad av framtida generationer pensionärer. Alliansen har vid flera tillfällen under sex år sänkt skatten för pensionärer så att den totala skattesänkningen nu uppgår till en extra månadsinkomst per år för en garantipensionär. Därtill har vi också höjt bostadstillägget för de pensionärer som har det allra sämst ställt. Det är vi stolta över att vi har kunnat göra och vi utgår ifrån att våra moderpartier i årets budgetproposition fortsätter att sänka skatten för både löntagare och pensionärer.

Det var – och är – ingen hemlighet att Socialdemokraterna inte önskade ha med premiepensionen. Den var en del av den stora pensionsuppgörelsen där alla fem partier fick ge och ta. Men den fanns med för att placeringar på aktiemarknaden på sikt bedömdes ge oss alla högre pensioner.

Så ser vi att det också har blivit. Den reala premiepensionsutvecklingen har varit cirka 2,9 procent per år, medan inkomstindex ökat med 1,6 procent realt. Det mest sannolika är att en fortsättning med premiepensioner ger högre framtida pensioner än om delen avskaffas eller minskas. Exakt hur hög den avkastningen blir för den enskilda pensionsspararen beror på hur denne har valt att placera sina pengar och vilka risker han eller hon har valt att ta.

Gör alla rikare

Vi förstår att ett sådant system kommer att ge utfall som skiljer sig åt mellan individer. Vissa pensionärer kommer att tjäna mer än andra – men i genomsnitt kommer alla att gynnas. Det är inte märkligt att Socialdemokraterna vänder sig mot ett sådant system. Reformer som gör alla rikare men där alla inte vinner lika mycket avfärdas gång på gång som orättvisa i deras verklighetsbeskrivning. Det har vi förstått. Men att Socialdemokraterna överväger att ta 50 miljarder från vår generation och ge till dagens pensionärer det kan vi varken acceptera eller förstå.

För det kan väl inte vara så att Stefan Löfven försöker att köpa pensionärernas röster för barnbarnens pensionspengar?

Erik Bengtzboe MUF

förbundsordförande

Linda Nordlund LUF

förbundsordförande

Hanna Wagenius CUF

förbundsordförande

Sara Skyttedal KDU

förbundsordförande