Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
PENSIONER. Det är en trist utveckling i välfärdssamhället att allt fler äldre faller under det som kallas fattigdomsgränsen enligt EU:s normer när de blir pensioner, skriver Jarl Strömbäck.

Löfven sviker pensionärerna

Trots att pensionsfrågan berör både äldre och yngre människor lyste den med sin frånvaro i Almedalen. Hur kan Stefan Löfven (S) acceptera att personer som har jobbat i ett helt liv och betalat skatt får så låga pensioner, skriver Jarl Strömbäck.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Så är då årets upplaga av Almedalsveckan över. En fråga som borde ha haft stor plats på dagordningen, men inte fick den uppmärksamheten, var utvecklingen av pensionerna i vårt land. Ändå berör frågan såväl ung som gammal.

För de unga handlar det om vilka garderingar i form av eget sparande man måste bygga upp, när det offentliga utbetalandet sjunker ner mot 40 procent av tidigare lön, vilket är prognosen för utvecklingen. I sig en märklig utveckling i ett land som anser sig värna om den allmänna och omfattande välfärden.

Högre beskattning

För de äldre handlar det om att få upprättelse för den plundring av pensionsfonderna som var utgångspunkten i det så kallade nya pensionssystem, som skapades sent 90-tal. En förändring som i grunden baserade sig på statens behov av att ”låna ur ATP-fonderna”, för att citera dåvarande statsministern Göran Persson (S). Det var ett lån som aldrig har betalats tillbaka ens till någon del, och som under alliansregeringens tid kompletterades med högre beskattning av de låga pensionerna, jämfört med arbetsinkomster.

I retorikens landskap fladdrar märkliga uttryck förbi. När nuvarande statsministern Löfven talat om att löner på 15 000 kronor i månaden är orimliga som grund för skälig levnadsnivå, borde väl det också gälla dem som troget under ett långt arbetsliv betalat in sina skatter till samhället.

Allt fler fattiga

Men verkligheten är den att den statliga pension som utbetalas för de allra flesta ligger klart under den nivån. Nog är det en trist utveckling i välfärdssamhället, att allt fler äldre faller under det som kallas fattigdomsgränsen enligt EU:s normer.

När det politiska systemet sviker, återstår att stödja de organisationer som verkar för att tydliggöra de här problemen. I det arbetet borde gammal som ung, man som kvinna ha gemensamma intressen att bevaka.

Jarl Strömbäck

SPF Seniorerna