Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson höll pressträff om planerna för en tredje vaccindos. De gör fel som inte prioriterar vårdpersonal, skriver debattören.
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson höll pressträff om planerna för en tredje vaccindos. De gör fel som inte prioriterar vårdpersonal, skriver debattören. Bild: Christine Olsson/TT

Låt vårdpersonalen få tredje dosen direkt

Snart är det ett år sedan vi inom vården fick vår senaste dos vaccin mot covid-19. Därför bör all vårdpersonal prioriteras all när det nu är dags för en tredje dos, skriver sjuksköterskan Emil Hammarlind

ANNONS

I veckan meddelade socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson att alla över 65 år samt personal inom hemtjänst och på särskilda boenden skall erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Glädjande, då många studier visar på en kraftig minskning av antikroppar och således ett kraftigt sänkt skydd mot sjukdomen redan efter sex månader.

Ingen riskgrupp

På frågan om övrig vårdpersonal, som den hårt utsatta gruppen inom intensivvård, ambulans och akutsjukvård, inkluderades blev svaret ”nej”, då dessa enligt Johan Carlson inte tillhör riskgrupp.

Intressant svar, då detta inte riktigt stämmer överens med prioriteringsordningen under vårvintern 2021 för vaccination av befolkningen. Då ansågs vårdpersonal högprioriterad relaterat till stor utsatthet för smitta samtidigt som de innehar en viktig samhällsfunktion gällande bekämpning av pandemin. Det gjorde att sjukvårdspersonalen vaccinerades tidigt, varpå kontentan, om studier kring antikroppsnedgång beaktas, blir att vårt skydd nu åter är lågt mot sjukdomen med snart ett år sedan senaste dos.

ANNONS

Att stå där med en, om inte oskyddad, så åtminstone mot covid-19 betydligt mindre skyddad vårdpersonal som ska tackla det hårda tryck vinterns sjukdomar för med sig, anser jag vara vanskligt.

Folkhälsomyndighetens prognoser tyder på att smittan i landet inte alls kommer upp i förra årets nivåer och trycket på intensivvården kommer vara på en lägre nivå, tack vare det framgångsrika vaccinationsprogrammet. Men det finns fler epidemiska sjukdomar än covid-19, inte minst under vinterhalvåret, som kan kräva inneliggande vård och intensivvård för ett stort antal patienter. Att då stå där med en, om inte oskyddad, så åtminstone mot covid-19 betydligt mindre skyddad vårdpersonal som ska tackla det hårda tryck vinterns sjukdomar för med sig, anser jag vara vanskligt.

Skydda de yrkesgrupper som ska vårda de svårast sjuka i samhället genom att följa den tidigare prioriteringsordning för vaccination mot covid-19 och säkerställ, eller åtminstone öka chansen markant, att personalstyrkan upprätthålls och förebygg svår sjukdom och död bland redan hårt utsatt vårdpersonal i pandemins frontlinje.

Emil Hammarlind, leg sjuksköterska, akutmottagningen Sahlgrenska universitetssjukhuset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS