Anne Karin Höglund, Vårdförbundet.
Anne Karin Höglund, Vårdförbundet.

Låt satsningarna i vården märkas på ”golvet”

Pengar investeras i vården men ändå blir vårdplatserna färre och antalet sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker minskar. Höjda OB-tillägg räcker inte för att behålla kompetent personal, skriver Anne Karin Höglund, Vårdförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Slutreplik, Sjukvården, 21 & 26/7

Regionstyrelsens ordförande Jonny Magnusson (M) skriver att regionen har ”rekordinvesterat i hälso- och sjukvården under de senaste snart fem åren. Mer än 7 000 miljoner kronor har tillförts och cirka 3 000 fler personer har anställts.”

Det är inget som Vårdförbundet betvivlar – problemet är att investeringar i byggnader, ombyggnad av befintliga lokaler, konsultutredningar och en ökad administration inte underlättar arbetet för de som finns nära patienten, det kan tvärtom skapa merarbete.

Sommarkris året om

Vi ser med oro på att antalet vårdplatser på våra sjukhus minskar år för år – utan att primärvården och kommunerna har förutsättningar att ta över vården av svårt sjuka som ska vårdas utanför sjukhusen. Antalet sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker som arbetar i den patientnära vården minskar och överbeläggningarna ökar. Vi har ”sommarsituation” året om, utan tid för återhämtning och nödvändiga förutsättningar att ge en god och säker vård.

ANNONS

Att då tro att en höjd ersättning de timmar man jobbar kväll och natt ska ersätta en rimlig löneutveckling jämförbar med övriga regioner utan vare sig en god arbetsmiljö eller ett bra arbetsschema är orimligt. Indragen semester, jour och beredskap, övertid med återkommande dubbelpass för att hålla verksamheter flytande är inte vad som kännetecknar en attraktiv arbetsgivare.

Lön efter kompetens

Det må vara rätt som Jonny Magnusson skriver att ”vi måste nyttja våra kompetenser bättre”, men då måste man vara villig att betala en lön som motsvarar nödvändig kompetens – och ge erfaren personal förutsättningar att stanna kvar på sin arbetsplats. Det går inte att ersätta en erfaren, specialistutbildad sjuksköterska med en nyutbildad. Ej heller med annan personal utan motsvarande kompetens.

Så länge regionens ”satsningar” inte märks på golvet, i det patientnära arbetet, kommer tyvärr den negativa trenden med kompetent personal som lämnar patientarbetet för andra mer välbetalda arbeten att fortsätta.

Vårdförbundets medlemmar har många goda förslag på hur man kan förbättra den nära vården. Välkommen till en konstruktiv dialog där vi tillsammans kan göra skillnad för både patienter och anställda, inte utifrån ett önsketänkande men utifrån verkligheten som medlemmarna upplever varje dag.

Anne Karin Höglund

ordförande, Vårdförbundet avdelning Västra Götaland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS