Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att Sverige nu har en S-ledd regering innebär inte att Byggnads sitter still i båten. Vi kommer inte att vara tysta bara för att Stefan Löfven (S) är statsminister, skriver Tomas Emanuelsson och Johan Lindholm, Byggnads.
Att Sverige nu har en S-ledd regering innebär inte att Byggnads sitter still i båten. Vi kommer inte att vara tysta bara för att Stefan Löfven (S) är statsminister, skriver Tomas Emanuelsson och Johan Lindholm, Byggnads.

Låt regeringens gröna skatteväxling bli röd

Antingen så låter man vanligt folk med redan ansträngd ekonomi stå för klimatomställningens nota. Eller så gör vi omställningen rättvis och schysst. För oss är valet givet, skriver Tomas Emanuelsson och Johan Lindholm, Byggnads.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Priset för att förhindra en renodlad högerregering har varit högt. Januariavtalet mellan S, C, L och MP är en stor besvikelse för alla som vill ha en mer rättvis skattepolitik och se ett mer jämlikt Sverige.

Uppgörelsen innehåller stora skattesänkningar för höginkomsttagare. Sveriges arbetare får dock nöja sig med ord i regeringsförklaringen om att klyftor ska minskas medan konkreta reformer lyser med sin frånvaro.

Att Sverige nu har en S-ledd regering innebär inte att Byggnads sitter still i båten. Vi kommer inte att vara tysta bara för att Stefan Löfven (S) är statsminister. Vi ska driva på politiken i medlemmarnas intresse under hela mandatperioden.

Det behövs konkreta reformer för jämlikhet, minskad klyfta mellan stad och land och för klimatomställning. Det är fullt möjligt, men då måste den gröna skatteväxlingen bli röd.

Den gröna skatteväxlingen som finns i Januariavtalet är ett exempel vi vill lyfta. I dokumentet som partierna är överens om står det att skatt på arbete och företagande ska minska medan miljöskatterna ska öka. Inga detaljer ges men skatteväxlingen handlar om hela 15 miljarder. Vi vill att den gröna skatteväxlingen blir röd.

Klimatomställningen är nödvändig, det vet vi alla, men det finns olika vägar att gå och här måste regeringen välja rätt. Antingen låter man vanligt folk med redan ansträngd ekonomi stå för notan. Eller så gör vi omställningen rättvis och schysst, där de som tjänar mest och också orsakar mest klimatutsläpp får betala. För oss är valet givet.

Dömt att misslyckas

En orättvis klimatpolitik som saknar folkligt stöd och ökar klyftor mellan stad och land är dömd att misslyckas. Resultatet blir slitningar i samhället och bakslag för den nödvändiga förändringen. Vi har sett detta runtom i världen, inte minst nu senast med de gula västarna i Frankrike. En sådan kortsiktig politik hjälper varken klimatet eller oss arbetare.

I stället för att riskera att Sverige blir bakåtsträvare bör vi bli ett föregångsland för en rättvis klimatomställning. Då behöver skatteväxlingen på 15 miljarder leda till både minskade utsläpp och ökad jämlikhet. Sverige blir mer rättvist om skattelättnader för arbetare med vanlig plånbok växlas mot miljöskatter för dem som redan har mycket.

När Socialdemokraterna nu ska regera igen gäller det att de gör verklighet av orden om minskade klyftor. För oss byggnadsarbetare är det en klen tröst att politiken hade blivit ännu värre om vi fått en högerregering. Vi kräver mer. Det behövs konkreta reformer för jämlikhet, för att minska klyftan mellan stad och land och för klimatomställning. Det är fullt möjligt, men då måste den gröna skatteväxlingen bli röd.

Tomas Emanuelsson

ordförande Byggnads region

Johan Lindholm

förbundsordförande Byggnads