Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Låt pridefärgerna lysa för tolerans och hopp!

Den symboliska kraften i pridefärgerna kan inte nog överskattas. För många kan åsynen av dessa skapa känslan av att vara sedda och värdefulla. Och när färgerna får ta plats bidrar de till känslan av allas lika värde. Låt därför pridefärgerna lysa över hela landet, skriver Saga Becker och Alfred Skogsberg, Suicide Zero.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Många är vi som oroas över vad som sker i Sverige och internationellt. Trump blir president i USA, Brexit skakar om EU, i Syrien rasar kriget vidare och här hemma möts högerextrema på Grand Hotell. Och det är bara något av det vi har på näthinnan. Desto viktigare att tala om motkrafter. Om hur vi kan samlas över något som ger hopp.

Nyligen besökte ett antal högerextrema partier Grand Hotell i Stockholm. Att politiska partier möts på hotell är inget nytt. Men just denna gång uppmärksammades det extra mycket. För just i det finaste av de fina hotellen, där nobelpristagare och megastjärnor bor, där tusentals skålat i champagne, njutit av dyrt afternoon-tea och festat i Cadierbaren, ska högerextrema kunna mötas där?

Ja, det kan de. Det ingår i den mötesfrihet vi har.

Sprid pridefärgerna

Vad de också skulle kunna mötas av är prideflaggor och belysta fasader med pridefärgerna.

Prideflaggan står för mångfald, stolthet och rätten att få vara och älska vem man vill. HBTQ-grupppen: homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, är extra utsatt för hat, förtryck, intolerans och psykisk ohälsa. I alla tider har gruppen diskriminerats och dess rättigheter har inte varit självklara.

Prideflaggan står även för respekt och tolerans. Och är det något vi behöver prata om i dag så är det just det: respekt och tolerans. Respekt för de mänskliga rättigheterna och tolerans för alla människors rätt att uttrycka sig. Som det ser ut i dag så lyfts dessa frågor kortare perioder, som under en pridevecka eller efter en skjutning, som den i Orlando. Men vi har allt att vinna på att låta dessa frågor genomsyra våra samtal, inte minst i politiska diskussioner och förslag.

Symbolisk kraft

Den symboliska kraften i pridefärgerna kan inte nog överskattas. För många kan åsynen av en prideflagga skapa känslan av att vara sedda och värdefulla. Och när färgerna tar plats bidrar de till gemenskapen och känslan av allas lika värde. Och då menar vi verkligen allas lika värde.

De mänskliga rättigheterna innebär att samtliga människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria och är lika i värde och rättigheter. Alla offentliga och privata verksamheter bör utgå från dessa kärnvärden. Och som en symbol för det kan pridefärgerna lysa över hela landet.

I tider av osäkerhet när över 1500 personer tar sitt liv i Sverige varje år, när världen tycks fast i en långtgående negativ spiral, när högervindar minner om ett världskrig som åtskilliga fortfarande har traumatiska erfarenheter från, då behöver vi hopp. Då behöver alla vi aktiveras som vill bidra till en bättre värld. Då måste goda krafter mobiliseras, och gärna över en gemensam symbol. Den symbolen kan vara prideflaggan.

Vi uppmanar därför alla hotell, restauranger, affärslokaler, offentliga byggnader och bostadshus, från privatbostäder till offentliga byggnader att permanent, och som ett första steg i arbetet mot en bättre värld, lysa upp fasader i pridefärgerna, och/eller att flagga med prideflaggan.

Vita Huset belystes i juni 2015 i pridefärgerna. När får vi se riksdagen, Globen, Stadshuset, operahus, muséer, hotell, offentliga byggnader och privata hus visa upp den hoppets symbol som så många av oss behöver just nu?

Och tänk när vi får se kungliga slottet med prideflagga. Fundera också på vad som hänt om Grand Hotell belyst sin fasad med pridefärgerna när de högerextrema möttes. Civilkurage kan se ut på många sätt. Att lyfta pridefärgerna när högerextrema möts är ett sådant sätt.

Saga Becker

ambassadör för Suicide Zeros kampanj "HBTQ förebygger självmord"

Alfred Skogberg

generalsekreterare för Suicide Zero