Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Låt poliserna jobba på fältet - kontorsjobbet kan civila göra

Göteborg har under lång tid plågats av våld och ökad otrygghet. För att fler poliser ska kunna vara ute på våra gator och torg, behöver polisen avlastas. Det kan ske genom att civila utredare eller administratörer sköter polisens pappersarbete. Detta har vi framfört redan 2012 men inget har hänt, skriver Jörgen Fogelklou (SD), kommunalråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Debatten går hög gällande gängkriminaliteten, i synnerhet i och kring Göteborgsområdet. Skjutningar, knivrån och vägspärrar som får till följd att stadens anställda får svårt att utföra sitt jobb. Senast igår kunde vi se på TV4 hur ett gäng respektlöst och helt utan rädsla för påföljd omringar ett polisingripande i Angered med orden. – Stoppa undan den där batongen annars kör jag upp den i dig. I morse vaknade vi upp till nyheten att en ung bilist blivit beskjuten i Frölunda.

Läget är så allvarligt att kommunstyrelsen bjöd in både Göteborgs polischef Erik Nord samt inrikesminister Mikael Damberg till ett möte för att diskutera händelserna och den allvarliga utvecklingen i Göteborg. Erik Nord efterfrågar fler poliser, men även civila medarbetare som analytiker, tillgångsutredare och brottsutredare.

Fler administratörer

Redan 2012 drev vi sverigedemokrater en nationell kampanj om att anställa fler civila administratörer inom polisen. Då kan utbildade poliser lägga fokus på rent polisiärt arbete.

Inget har hänt sedan dess, det har snarare försämrats. Nya siffror från Polismyndigheten och SCB visar att det 2019 bara var 44 procent av poliserna som är i yttre tjänst (9049 st) vilket motsvarar 88 poliser per hundra tusen invånare. 2015 var samma siffra 94. När antal poliser i yttre tjänst blir färre - ökar brotten och blir allt grövre.

Under kommunstyrelsemötet använde Mikael Damberg ord som tagna från SD 2011. Tvångsmetoder, Kronvittnen, anonyma vittnen mot gäng, borttagning av straffrabatter, ”inga fler fritidsgårdar”, fler kameror, fotbojor mm. Det ger oss en övertygad känsla av att vi tänkt rätt hela tiden. Döm om vår förvåning när kommunstyrelsens ordförande efter mötet går ut direkt i en intervju i GP och säger att "inga extra satsningar behövs".

Kommunen kan bistå

Sverigedemokraterna väljer att agera. Vi hörsammar polisen Erik Nords vädjan. Till nästa kommunstyrelse har vi därför lagt ett förslag om Göteborg kan bistå polisen i Göteborg med administrativ personal. Om det är möjligt för kommunen att bistå med civila utredare och analytiker så är det självklart något vi ska ställa upp på. Det skulle medföra att polisen avlastas med administrativa göromål. Mer tid kan spenderas på rent polisiärt arbete. Vi får fler poliser synliga ute på våra gator och torg.

Idag har Göteborgs stad 253 kommunikatörer, men exakt noll som bistår polisen. Vi har länge menat att det är ett slöseri av resurser.

Se över knivlagen

Förutom att bistå polisen vädjar vi också som Sveriges andra största stad att hemställa till regeringen att knivlagen ses över och att straffen skärps vid brott mot äldre och funktionsnedsatta.

Det är dags att vår plats på jorden, Göteborg, gör vad vi kan för att trygga våra invånare.

Inte bara kommer med fagert tal.

Jörgen Fogelklou, kommunalråd SD