Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alla försäkringar om att allt är bra i kombination med ambitionen att vara ”i toppklass” och ”Sveriges bästa”, samtidigt som vi dagligen ser något helt annat, undergräver nu steg för steg mångas förtroende för ledning och politiker, skriver Olof Lekholm och Jan Brun.

Låt personalens erfarenheter avgöra

Vi håller med, mycket bra sker på SU. En viktig orsak till det är att personalen gör allt de kan trots orimliga villkor. Fråga i stället personalen vad som behövs för att arbetsmiljön ska vara attraktiv, skriver överläkarna Olof Lekholm och Jan Brun.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Sahlgrenska, 9/12

Sjukhusledningen för fram hur bra mycket fungerar. Vi håller med, mycket bra sker. Vi har från början påtalat att vi avser situationen på Sahlgrenska, vi kan förtydliga med att det gäller akutvård och tung somatisk vård för vuxna.

En viktig orsak till att det fungerar är att personalen gör allt de kan trots orimliga villkor. Nya behandlingar bidrar men kostar mycket, och även patienter med avancerad behandling behöver slutenvård vid komplikationer. Då hamnar de på akuten, avdelningarna är fulla. Under tiden blir de som inte är aktuella för senaste behandlingen liggande på akuten och får trösta sig med förlossningsvårdens statistik.

Man tar upp sjuksköterskelöner. Det höjda OB-tillägget är bra, dock är mängden OB- och övertid ett väl så stort problem. Det är knappast standard att jämföra löner inklusive OB och övertid. Grundlön för nyanställd sjuksköterska lär vara cirka 26 000 kronor nu. Lönerna är också högre i öppenvården än på vårdavdelningarna där arbetet är tyngst. Rätt lön torde vara den lön som behövs för att personalen ska stanna. Erfaren personal är vår viktigaste resurs!

Arbetsmiljön är fortfarande så tuff även under de senaste veckorna att det hänt att personal gråter i uppgivenhet

Till sist så är arbetsmiljön fortfarande så tuff även under de senaste veckorna att det hänt att personal gråter i uppgivenhet. Under veckan som gick sa fyra personal på en för huset viktig avdelning upp sig på grund av arbetsbelastningen och att de kände att de inte kan ge bra vård. Om de fyra var statistiskt säkerställda eller ej lämnar vi osagt, men de var betydelsefulla för vården. Även många andra har lämnat SU på grund av arbetsmiljön, kanske säger de inte alltid samma sak till sin chef?

Dags för ledningsbesök

Att man vill öppna vårdplatser är bra. På måndagens bakjoursmöte suckades det över att influensa, kräksjuka och storhelger inte slagit till ännu, ändå var läget dystert. Om platser ska öppnas, och hållas öppna, så krävs dock att man kan behålla personalen i mycket högre grad än hittills.

Alla försäkringar om att allt är bra i kombination med ambitionen att vara ”i toppklass” och ”Sveriges bästa”, samtidigt som vi dagligen ser något helt annat, undergräver nu steg för steg mångas förtroende för ledning och politiker. Det är hög tid att ledningen kommer ner från läktaren och ger sig in i matchen, som någon sa.

Vårt förslag kvarstår: fråga personalen vad som skulle behövas för att arbetsmiljön ska vara attraktiv. Och gör sedan allt ni kan för att tillmötesgå det!

Olof Lekholm

överläkare Medicin Sahlgrenska

Jan Brun

överläkare Medicin Sahlgrenska