Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Johansson (S), riksdagsledamot Göteborg.
Anna Johansson (S), riksdagsledamot Göteborg.

Låt oss prata om en ny regering

Låt oss socialdemokratiska, liberala och centerpartistiska göteborgare i riksdagen agera anständigt och ansvarsfullt. Vi behöver gå före och visa på pragmatism i en svår tid, skriver bland andra Anna Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hej, göteborgska riksdagskollegor – Maria Nilsson (L), Robert Hannah (L) och Rickard Nordin (C):

Riksdagsåret har nu inletts och en ny mandatperiod ligger framför oss. göteborgarna har med rätta stora förväntningar på oss. Göteborgarna vill att de unga ska kunna flytta hemifrån, att man ska kunna känna sig trygg, att alla som kan arbeta ska arbeta och att man ska kunna lita på sjukvården. Allt detta är områden vi kommer att påverka med våra riksdagsbeslut.

Regeringsförhandlingarna ser ut att bli ovanligt svåra, och just nu styrs Sverige av en expeditionsregering efter att ni liberaler och centerpartister tillsammans med högerpartierna häromdagen avsatte regeringen. Vi kan förstås ha olika uppfattningar om det lämpliga i just det. Men fattat beslut gäller.

Det vi kan vara överens om är att en stor del av Sveriges väljare inte vill se en ny regering beroende av Sverigedemokraterna, ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Ett parti som gör skillnad på folk och folk, vill urholka kvinnors rättigheter, lämna EU och inte är säkerhetspolitiskt trovärdigt.

Avskräckande exempel

Exemplen på vad högerextremismen ställt och ställer till med avskräcker. Grundläggande demokratiska institutioner har angripits, pressfrihet inskränks och rättsstatens oberoende hotas. Allt under allmänt tal om ”nationalism” och ”nationell identitet”. Särskilt allvarlig är deras extrema rädslo-orientering. Med rädslans kraft förstärks splittring och motsättningar mellan människor. Hat och hot normaliseras och rädsla och otrygghet begränsar på allvar vanliga hederliga människors vardag. Allt för många göteborgare är redan i dag drabbade av denna rädslans järnhand.

Eftersom inget av våra politiska block har egen majoritet i riksdagen och Sverigedemokraterna har en vågmästarroll, krävs blocköverskridande samarbete. Historiskt och runt om i landet finns gott om exempel på att partier från höger och vänster begravt blockpolitiken och samarbetat för kommunen, regionen eller landets bästa.

Låt oss socialdemokratiska, liberala och centerpartistiska göteborgare i riksdagen agera anständigt och ansvarsfullt. Vi behöver gå före och visa på pragmatism i en svår tid. Tillsammans kan vi hålla Sverigedemokraterna utanför politiskt inflytande. Nu är det oss det hänger på. Låt oss börja med att träffas över en fika så får vi se vart det leder vidare.

Anna Johansson (S)

Mattias Jonsson (S)

Gunilla Carlsson (S)

Johan Büser (S)

riksdagsledamöter för Göteborg