Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saida Hussein Moge (S), ersättare i kommunfullmäktige.

Låt oss lyfta förorterna ur fattigdom – tillsammans

Kristina Bergman Alme (L) och Helene Odenjung (L) gör billiga politiska poäng av min intervju om attentatet på vår Krog & Bar. Gå i stället samman över blockgränserna och lös skol- och lärarkrisen en gång för alla, skriver Saida Moge (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Vår Krog & Bar, 17/8

Skolorna är en av de viktigaste framtidsfrågorna för Göteborg och Biskopsgården. Tyvärr har Alliansens skolreformer skadat Biskopsgården och förorterna. Trots alla som har hamnat i utanförskap i Biskopsgården, där jag bor, är nästan alla födda här. När Alliansregeringen tillträdde 2006 var dessa barn 10-11 år och ingen av dem skulle behöva ligga i en grav eller sitta i fängelse tio år senare. Dåvarande skolminister Jan Björklunds (L) skolpolitik med alla förändringar har misshandlat dessa unga.

Det gjorde att många pojkar halkade efter i skolan. Alliansens skattesänkningar tog heller ingen hänsyn till de stora klasserna och lärarnas tunga arbetsbörda. Under Jan Björklunds tid slutade många behöriga lärare och det blev en ond spiral i våra skolor som ligger i förorter som Biskopsgården. Samtidigt ökade antalet obehöriga lärare som undervisade. De stora förlorarna var de elever som inte hade akademiska traditioner och stöd hemma.

Nu är det svårt att göra om och göra rätt. Men tyvärr var det er politik tillsammans med era kompisar i Alliansen som en gång i tiden satte detta i verket. Kanske hade ni för bråttom med Jan Björklunds nya skolreform som förvandlade dessa goa fina elever som älskade fotboll till kriminella individer.

Vi klarar inte att förändra landet från grunden under en enda mandatperiod, kanske inte ens under min livstid. Men låt oss börja i dag. Det vill jag säga till er alla som brinner för förändringar i Biskopsgården och förorterna. Politiker, föräldrar och lärare – låt oss börja. Vi har pratat länge nog om en jämlik skola. Nu är det dags att bekämpa utanförskapet och bostadsbristen. Ett krig mot fattigdomen innebär att vi satsar rejält på sjukvården, utbildning och arbete. Vi måste inspirera fler unga människor att sträva efter att bli nästa stora vetenskapsman eller uppfinnare, ingenjör eller astronaut!

Saida Moge (S)

ersättare kommunfullmäktige