Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi vill omedelbart tillåta E100 och ändra pumplagen så att fossilfria drivmedel blir tillgängliga på marknaden. Då kan alla i hela landet tanka fossilfritt i både nya och gamla bilar, skriver Henrik Jansson (C).

Låt oss köra fossilfritt nu

Flera onödiga hinder stoppar oss från att redan i dag kunna köra med fossila drivmedel. Tillåt E100 och ändra pumplagen, skriver Henrik Jansson (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverige har länge varit ledande på förnybar energi. Människor ges möjligheten att välja förnybar el, och de allra flesta har bytt ut oljepannan eftersom det är både möjligt och fördelaktigt.

Men i transportsektorn dominerar den fossila energin, och det beror helt enkelt på att det inte finns så mycket att välja på när man står vid pumpen.

Ändå finns alternativ som etanol, HVO, biogas och snart syntetisk diesel. Men dessa bränslen säljs sällan i ren form utan blandas med fossila bränslen. Då försämras egenskaperna så att de förlorar i konkurrenskraft. Bilar för dessa bränslen går inte att sälja på den svenska marknaden och kunden kan inte välja bränslet när han ska tanka.

Det är en enkel formalitet att rätta till detta, men uppenbarligen krävs en ny regering för att få det gjort

Det tydligaste exemplet är etanolen. Den säljs blandad med bensin vilket orsakar kraftigt ökad bränsleförbrukning, skadliga kolväteutsläpp, mer kväveoxider, motorproblem och högre literpris. Allt detta har gett etanolen dåligt rykte.

Ren etanol ger lägre bränsleförbrukning

Hade man använt etanol i ren form, E100, så hade man fått en lägre bränsleförbrukning tack vare högre verkningsgrad. Driftskostnaden nästan halveras jämfört med motsvarande bensinbil med dagens priser. Vi hade fått mindre kväveoxider, sluppit skadliga kolväteutsläpp och viktigast av allt, bränslet hade varit helt fossilfritt och hållbart.

Anledningen till att E100 inte säljs i Sverige är att regeringen inte har brytt sig om att godkänna den denaturering som används till bränsle, alltså det ämne som gör etanolen odrickbar. Därför beläggs E100 med alkoholskatt på 500 kronor per liter.

Det är en enkel formalitet att rätta till detta, men uppenbarligen krävs en ny regering för att få det gjort.

Pumplagen

Den så kallade pumplagen är också ett hinder. Den lag som tvingade fram ett nytt distributionsnät för ”förnybara” bränslen säger att dessa bränslen får innehålla upp till 50 procent fossil inblandning. Detta hindrar de fossilfria bränslena från att komma ut på marknaden och därmed hindras folk från att välja de fossilfria alternativ som redan finns.

Därför vill Centerpartiet omedelbart tillåta E100 och ändra pumplagen så att fossilfria drivmedel blir tillgängliga på marknaden. Då kan alla i hela landet tanka fossilfritt i både nya och gamla bilar.

Detta är ett nödvändigt steg för att ställa om transportsektorn och kostar i princip ingenting. Regeringen gör det inte, låt därför oss göra det!

Henrik Jansson (C)

riksdagskandidat