Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man kan ju fråga sig varför någon byggaktör väljer Hammarkullen eller Angered där betalningsviljan och betalningsförmågan är lägre när Norra Älvstranden har sjöutsikt och köpare som står på kö? Svaret är enkelt. För att det behövs och går, skriver debattören.

Låt oss hellre bygga miljonprogram än miljonärsprogram

Det går visst att bygga billiga bostäder i mindre attraktiva lägen i städerna som folk vill ha. Men proppen i systemet är bristen på byggbar mark, skriver Jonas Spangenberg, vd BoKlok.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bostadsbristen håller Sverige i ett hårt grepp. Bara i Göteborg saknas tusentals bostäder. Behovet av rätt bostäder på rätt plats till rätt pris är enormt. Problemet är inte bristen på intresse eller investeringar. Det som håller oss tillbaka är bristen på mark. Så frågan går tillbaks till kommunerna, har ni det?

Gott om bevis

På flera håll i bostadsdebatten påstås det nämligen att det inte finns förutsättningar eller intresse att bygga i tillsynes mindre attraktiva områden. Det håller vi inte med om. Det har vi fler än 5 000 bevis för runt om i Sverige. Förra året byggde vi i Botkyrkas miljonprogram i Stockholm det femtusende BoKlok-hemmet. Och i december var det inflyttning i vårt kvarter i Biskopsgården i Göteborg. Just nu diskuterar vi med kommunen om mer mark i närheten för att bygga ytterligare ett 50-tal radhus och lägenheter. Genom att bredda utbudet av bostäder i miljonprogrammen skapas flyttkedjor inom stadsdelen. Det frigör bostäder och kan i förlängningen motverka boendesegregation.

Vi bygger gärna i Hammarkullen. Vi tror också på Angered. Och vi tror fullt ut på storstädernas miljonområden, i Göteborgstrakten och runtom i landet. I Gunnilse, Angered, utvecklar vi ett område tillsammans med andra aktörer och vi vill bygga 70 BoKlok-lägenheter. Kanske som bostadsrätter, kanske som hyresrätter. I Angereds centrum hoppas vi kunna vara en del i ett nytt område med 300 nya hem.

Förtäta förorterna

Vi tror på förtätning av befintliga förorter, i utpendlingsorter och utkanten av medelstora städer. Där kan de många nya hemmen skapas till priser som många kan betala. Så vad menar vi med det?

På väldigt många platser i Sverige kan vi erbjuda en nyproducerad 2:a i bostadsrätt för under 900 000 kronor, med en månadsavgift strax under 3 000 kronor. För den som kan spara och låna ihop en insats på 15 procent blir det en boendekostnad per månad under 5 000 kronor i dagens ränteläge.

Bostadsbristen innebär inte bara att det i absoluta tal finns för få bostäder i Sverige. Bostadsbristen handlar lika mycket om att det är brist på bostäder till rimliga priser – det vill säga bostäder i de lägen på de orter med den standard och till det pris som människor efterfrågar och har råd med.

Man kan ju fråga sig varför någon byggaktör väljer Hammarkullen eller Angered där betalningsviljan och betalningsförmågan är lägre när Norra Älvstranden har sjöutsikt och köpare som står på kö? Svaret är enkelt. För att det behövs och går. Det är en spännande marknad, med bra kommersiella förutsättningar. Så visst går det att bygga på andra lägen än A-lägen i storstäderna. I Biskopsgården sålde våra bostäder slut på en månad. Och det finns fler exempel.

Vi gillar läget! Vi ser hellre möjligheter än hinder för ökat bostadsbyggande. Det gäller inte minst läget. Läget, läget, läget. Det är byggbranschens ledstjärna och samtidigt akilleshäl. Här finns utrymme för viss självrannsakan. Branschen har till stor del byggt för de få och rika, snarare än de många och vanliga.

Mer anvisad mark behövs

Så vad håller då oss och andra aktörer tillbaka? Brist på kapital? Brist på köpsugna kunder? Nej, vi behöver i stort sett bara mer av en sak, resten fixar vi själva. Det som behövs är mark. Gärna kombinerat med en öppenhet och flexibilitet från kommunens politiker och tjänstemän – något som i de allra flesta fallen finns. När vi väl träffar varandra så löser sig mark- och planfrågorna nästan alltid med ömsesidighet och respekt. Så låt oss hellre bygga miljonprogram än miljonärsprogram. För de många människorna. Vi har människor som vill bo. Har du marken?

Jonas Spangenberg

VD BoKlok

BoKlok är ett annorlunda boendekoncept som har utvecklats av IKEA och Skanska.