Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är mycket problematiskt att hänga ut ett enskilt nätforum på det sätt som Elaine Eksvärd med flera väljer att göra. Det allvarliga sociala problemet med vuxna som kontaktar barn i sexuellt syfte är en mycket större samhällsfråga och man varken ska eller bör fokuseras till ett specifikt forum, skriver Marie Eneman.

Låt oss höja nivån på debatten om pedofiler

Debatten om pedofiler på nätet är för viktig för att slarvas bort med dåliga och ogrundade argument. Elaine Eksvärd, Joakim Lamotte och Amanda Kullenbergs uttalande och agerande är högst problematiskt och saknar trovärdighet, skriver dr Marie Eneman.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Nätpedofiler, 8/12

Elaine Eksvärd, Joakim Lamotte och Amanda Kullenberg har i sin debattartikel valt att, med ogrundade argument, attackera en specifik mötesplats på nätet - Kamrat.com. Jag som skriver denna replik är forskare vid Göteborgs universitet och har i över tio år bedrivit forskning som fokuserar på digitaliseringens roll vid sexuell exploatering av barn samt samhällets respons för att skydda barnet.

Marie Eneman, doktor vid Institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet
Marie Eneman, doktor vid Institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet

Som forskare blir jag bekymrad över den här typen av ogrundade inlägg. Att vuxna söker kontakt med barn i sexuellt syfte, ibland även kallat grooming, är ett allvarligt socialt problem i vårt samhälle och just därför bör vi förhålla oss nyanserat och trovärdigt. Det är ingen ny företeelse att personer med sexuellt intresse av barn söker sig till forum där det finns barn. Denna problematik fanns långt innan digitaliseringen gjorde sitt intåg i vårt samhälle. Det som dock är nytt är att digitaliseringen förändrat förutsättningarna för vuxna personer som vill komma i kontakt med barn i sexuellt syfte och möjliggör till exempel för personer att vara relativt anonyma och porträttera sig som man önskar.

Problematiskt och orättvist

Jag anser att det är mycket problematiskt och orättvist att hänga ut ett enskilt nätforum på det sätt som författarna väljer att göra. Det allvarliga sociala problemet med vuxna som kontaktar barn i sexuellt syfte är en mycket större samhällsfråga och man varken ska eller bör fokuseras till ett specifikt forum.

Det finns ett väl fungerande samarbete mellan polisen och Kamrat.com, de är ansvarfulla och gör sitt yttersta för att tillhandahålla en så säker mötesplats som möjligt. Författarna skriver att de ”inom loppet av en timme hade blivit kontaktade av 100 pedofiler” efter att ha skapat profiler på Kamrat.com och utgett sig för att vara 12 år.

Den här typen av uttalande är högt problematiska och saknar trovärdighet då författarna valt att under falsk identitet registrera sig i syfte att komma i kontakt med vad de väljer att kalla pedofiler. Att använda falsk identitet för att ge sig ut i olika nätforum är ingen effektiv metod. Låt oss börja med att höja nivån på debatten och hålla oss till fakta när vi pratar om dessa viktiga frågor.

Marie Eneman

doktor vid Institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet