Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Låt löntagare göra avdrag för fackavgiften igen

I dag får arbetsgivare dra av sina kostnader för att vara med i en arbetsgivarorganisation men vanliga löntagare har inte samma möjlighet när det gäller medlemsavgiften i en fackförening. Denna försämring som genomfördes av den borgerliga regeringen måste nu rättas till, skriver Torbjörn Johansson, LO.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Torbjörn Johansson

avtalssekreterare LO

Åren av borgerligt styre var ett hårt slag för svenska löntagare. Reinfeldtregeringen sade sig värna den svenska modellen, men verkligheten var en helt annan. Genom försämringar från alltifrån a-kassan till anställningstrygghet och sjukförsäkring såg den borgerliga regeringen med stöd av Sverigedemokraterna till att göra livet svårare för vanliga löntagare, samtidigt som man sänkte skatterna för de rika.

Men den borgerliga regeringen gjorde inte bara a-kassan sämre utan gjorde det också dyrare att vara med.

Hårt slag

Höjningen av avgiften för a-kassan är ett tydligt exempel på en åtgärd som slog hårt mot svenska löntagare. Avskaffandet av avdragsrätten för medlemsavgifterna till fackföreningar och a-kassa är en annan. Att företagare har rätt att dra av sina avgifter till arbetsgivarföreningar samtidigt som löntagare inte kan göra detsamma när det gäller fackföreningsavgiften och avgiften till a-kassan är en orättvis särbehandling av löntagarna. Det är rimligen lika viktigt för löntagare att vara med i en fackförening som det är för företagare att vara med i en intresseorganisation.

Bygger på balans

Den svenska modellen bygger på en jämn balans mellan arbetsgivare och arbetstagare, där två jämnstarka parter förhandlar om löner och villkor på arbetsmarknaden. Med Reinfeldtregeringen rubbades denna balans rejält.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har nu påbörjat arbetet med att bygga upp det som borgarna har raserat, bland annat genom en höjning av a-kassan och ett avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Ett naturligt nästa steg är att återinföra rätten till avdrag för fackföreningsavgiften och a-kassan. Det här måste ske innan valet 2018. För en regering som vill stå upp för löntagarnas rättigheter borde det vara ett enkelt beslut.

Torbjörn Johansson

avtalssekreterare LO