Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Wikström (L), Europaparlamentariker.

Låt Karolinska Institutets mastersstudenter stanna

Otaliga gånger har vi under de senaste åren sett hur drivna människor med kompetenser som Sverige behöver fått sitt arbetstillstånd indraget. Nu drabbar dessa stelbenta regler även studenter. Det är slöseri, skriver bland andra Cecilia Wikström (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nyligen uppdagades ett fall där fem mastersstudenter från länder utanför EU som läser vid Karolinska institutet i Solna reda på att deras tid i Sverige är slut. Gemensamt för dessa mastersstudenter är att de har betalat studieavgifterna, de har klarat studierna hittills och de har fortfarande en plats i utbildningsprogrammet. Men med knappt ett halvår kvar på utbildningen har Migrationsverket avslagit deras ansökan om uppehållstillstånd för den sista terminen. I stället för att ta sin en masterexamen är de tvungna att lämna landet inom fyra veckor. De fem studenterna vid Karolinska institutet är inte ensamma, flera mastersstudenter som läst vid Göteborgs och Lunds universitet har drabbats på samma sätt av dessa stelbenta regler.

Orimliga konsekvenser

Kraven för att få studera i Sverige för studenter från länder utanför EU är betydligt högre än för personer från länder inom EU. Förutom att de måste betala omfattande studieavgifter så måste de kunna bevisa att de kan klara sig själva ekonomiskt under hela studietiden. Alltså måste en 20-åring från Singapore ha cirka 80 000 kronor per studieår på sitt bankkonto, och det måste vara utom tvivel att det är studenten själv och inte familjen som står för det.

Det här regelverket har gett orimliga konsekvenser för unga människor som drömmer om en bättre utbildning och det hotar attraktiviteten och den internationella konkurrenskraften för svenska högskolor och universitet.

I maj 2016 antogs EU-direktivet om studenter och forskare från länder utanför EU efter förhandlingar ledda av Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (L). Direktivet träder i kraft från slutet av maj 2018 och har ännu inte implementerats av Sverige. Det ger regeringen en utmärkt möjlighet att nu samtidigt passa på att lösa dessa problem.

Berikar våra universitet

Det är helt centralt för Sverige som kunskapsnation att vi klarar av att attrahera de bästa studenter och forskare till våra lärosäten. Det berikar våra universitet och högskolor samt bidrar till att våra företag får tillgång till högkvalificerade och innovativa medarbetare. Detta var också den tydliga målsättningen när vi 2016 antog det nya EU-direktivet om studenter och forskare.

Därför lägger vi fram tre förslag som vi anser skulle öka utländska studenters trygghet och säkerställa att Sverige fortsätter vara ett attraktivt land för unga att bo och studera i.

1. Uppehållstillstånd för studier ska kunna sökas för hela studietiden. Har man blivit antagen och fått uppehållstillstånd för sina studier ska det gälla under hela studietiden. Det är inte rimligt att kastas ut från landet någon månad innan examen när man redan betalat omfattande studieavgifter

2. Föräldrarnas tillgångar ska kunna tas med i beräkningarna om deras godkännande finns.

3. Handläggningstiden för inresetillstånd, för bland annat utomeuropeiska studenter och forskare, ska kraftigt kortas ner.

En stor potential

Att studenter från andra delar av världen väljer att studera i Sverige är en tillgång, och en stor potential för oss som kunskapsnation. Självklart borde vi ta vara på det, Det får inte vara så att kreativa människor som gör rätt för sig utvisas på grund av byråkratiska teknikaliteter, precis innan examen. Med våra förslag kan vi se till att det inte blir så, och stärka dessa studenters trygghet, studiesituation och rätten att få en säker prövning.

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker

Ida Arnstedt

vice ordförande, Liberala Studenter

Oscar Matti

styrelseledamot, Liberala Studenter