Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vad som i stället bör göras är att avskaffa statliga och kommunala bidrag till civilsamhället, möjligtvis med undantag av barn- och ungdomsidrotten, skriver Zanno Jacklin (MED).  Bild: Privat, Fredrik Sandberg/TT
Vad som i stället bör göras är att avskaffa statliga och kommunala bidrag till civilsamhället, möjligtvis med undantag av barn- och ungdomsidrotten, skriver Zanno Jacklin (MED). Bild: Privat, Fredrik Sandberg/TT

Låt inte staten färga föreningslivet med ideologiska intressen

Ett civilsamhälle som är beroende av bidrag från stat och kommun, riskerar att bli ett ideologiskt verktyg för de som för tillfället har makten. I slutändan kan detta innebära ett ofritt civilsamhälle som hämmas av regleringar för att kunna överleva ekonomiskt, skriver Zanno Jacklin (MED).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Föreningsbidrag, 2/12

I en debattartikel i GP skriver ett flertal debattörer om hur de anser att minskat föreningsbidrag är ett bakslag för demokratin. Vi är helt överens om att det är viktigt att ha ett starkt civilsamhälle där människor på frivillig basis gör något de brinner för. Däremot är det en märklig inställning att man anser att civilsamhället ska vara beroende av stats- eller kommunbidrag.

Kan bli ett ideologiskt verktyg

Ett civilsamhälle som är beroende av bidrag från stat och kommun, riskerar att bli ett ideologiskt verktyg för de som för tillfället har makten. I slutändan kan detta innebära ett ofritt civilsamhälle som hämmas av regleringar för att kunna överleva ekonomiskt. Det kan tyckas vara oproblematiskt så länge den rådande ideologin överensstämmer med ens egen. Vad framtiden har att erbjuda och hur det kan påverka civilsamhället och dess finansiering kan vi omöjligt veta.

Finansieringen av föreningslivet bör i stället komma från privata donationer, och uppmuntras genom skatteavdrag

Vad som i stället bör göras är att avskaffa statliga och kommunala bidrag till civilsamhället, möjligtvis med undantag av barn- och ungdomsidrotten. Finansieringen av föreningslivet bör i stället komma från privata donationer, och uppmuntras genom skatteavdrag. Denna typ av finansiering har flera syften. Dels skapar det ett fritt civilsamhälle som är helt avskilt från stat och kommun, dels ger det ett större utrymme för privatpersoner att ekonomiskt stödja de föreningar man själv anser vara viktiga.

Den kanske mest uppenbara fördelen är dock att våra pengar slipper ta vägen förbi olika myndigheter på vägen till föreningarna vi vill stötta. Ju färre steg det är mellan givare och mottagare, desto effektivare är donationen.

Zanno Jacklin (MED), ordförande Medborgerlig Samling Borås. Psykologistudent vid Göteborgs Universitet.