Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi kan inte vänta på långsamma utredningar. Varje dag går barn ut på nätet och pedofiler står i kö för att fiska efter våra barn. Tack vare oss nätvandrare kan de nappa en vuxen i stället och bli konfronterade. Det behövs handlingskraft för att få stopp på pedofilerna. Det behövs sunda vuxna som är där barnen är, skriver Elaine Eksvärd, Joakim Lamotte och Amanda Kullenberg.

Låt inte pedofilerna fiska fritt på nätet

Pedofiler tycks härja obehindrat på olika nätforum för barn. Vi skapade profiler på Kamrat.com där vi utgav oss för att vara tolv år. Syftet var att se vad som pågår där barnen befinner sig. Inom loppet av en timme hade vi blivit kontaktade av 100 pedofiler. Vi konfronterade dem och nästa dag var vi blockade från Kamrat.com. Pedofilerna var kvar. Nu krävs handlingskraft för att få stopp på pedofilerna och hårdare krav på de som driver communities för ungdomar, skriver Elaine Eksvärd, Joakim Lamotte och Amanda Kullenberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För många föräldrar känns det säkert som en självklarhet att dra på sig den gula jackan och ge sig ut i sitt område på kvällarna, för att hålla koll så att ens barn inte råkar illa ut. I Sverige har vi en lång tradition av att nattvandra, men samtidigt missar vi att bevaka de områden där våra barn är som allra mest utsatta.

Förra veckan läste vi om att Jonathan Alhlvén, som grundat organisationen ”Love Nepal”, hade gjort en testprofil på ett forum för barn för att se hur klimatet var där. Han utgav sig för att vara Lisa 13 år. Det dröjde en timme innan han fått 100 meddelanden där majoriteten var medelålders män som ställde frågor som ”vad har du på dig” och långt grövre saker.

Vi tänkte precis som honom. Vi tänkte att det inte kan vara sant. Sedan tänkte vi att om det finns pedofiler på våra barns nätforum, då måste vi föräldrar vara där och vandra på nätet. Hade föräldrar fått nys om att det hängde pedofiler vid deras barns skolgård så hade de stått som en mur runt skolgården för att skydda de små. Samma sak borde gälla på nätet. Tänk att så många sätter en iPad som barnvakt till sina barn och att det i dessa högteknologiska föremål, framför barnens näsor, finns pedofiler som inte drar sig för något.

Blev nätvandrare

Vi bestämde oss för att bli nätvandrare. Tanken är enkel. Man skapar en profil där du utger dig för att vara ett barn och sen ser du hur det är på ”skolgården på nätet”. Vi valde Kamrat.com, en av Sveriges största communities för ungdomar. Det som vi inte trodde var sant, det var sant. Inom loppet av en timme hade cirka 100 vuxna män kontaktat oss. Kontaktförsöken började med komplimanger. Andra frågade om det var ok om de var 35 år och uppåt. Många ville ha nakenbilder och ”tryggade” oss med att de inte hade en ”undre gräns för sex” så vi behövde inte se deras ålder som ett problem. Flera ville bestämma träff trots att vi utgav oss för att vara tolv år. Den äldste mannen som gjorde närmanden var 66 år gammal.

Efter att ha loggat ut var chocken total. Att pedofiler, till synes utan kontroll, har möjlighet att ge sig ut efter våra barn på det sättet kändes så obehagligt att man blev illamående. Att fortsätta ge sig ut och nätvandra för att konfrontera dessa pedofiler var en självklarhet. Döm därför om vår förvåning när vi, som nätvandrare, dagen efter hade blivit avstängda från sajten Kamrat.com. När vi som vuxna försöker ta vårt ansvar blir vi alltså stoppade, medan pedofilerna får vara kvar. Samtidigt säger de ansvariga för sajten att de arbetar aktivt med frågan och har kontakt med polisen, men av det vi såg så har verksamheten havererat totalt på Kamrat.com.

Konfrontera pedofilerna

Vi är många föräldrar som är oroliga och som vill hjälpa till att skydda våra barn. Vi kan inte vänta på långsamma utredningar. Varje dag går barn ut på nätet och pedofiler står i kö för att fiska efter våra barn. Tack vare oss nätvandrare kan de nappa en vuxen i stället och bli konfronterade. Det behövs handlingskraft för att få stopp på pedofilerna. Det behövs sunda vuxna som är där barnen är.

Tre barn i varje klass, lågt räknat, blir utsatta för sexuella övergrepp. Att inte göra något minskar inte den siffran. Tre ska bli noll och tills polisen kommer med annat förslag så tänker vi fortsätta nätvandra och vi uppmanar andra föräldrar att göra likadant. Vi vill även se att det ställs hårdare krav på de som driver communities för ungdomar på nätet. Vad gäller sajten Kamrat.com så borde den snarast stängas ner tills de ansvariga får kontroll över verksamheten.

Elaine Eksvärd

retoriker och barnrättskämpe

Joakim Lamotte

journalist och föreläsare

Amanda Kullenberg

grundare av ATSUB, Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn