Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Johan Trouvé, vd, Västsvenska handelskammaren

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Låt inte bostadskrisen övergå i katastrof

Bostadsbristen har nu nått skrämmande nivåer. Den är ett allvarligt hinder för företag i behov av rekrytering och ett hinder för människor att flytta dit där jobben finns. Samtliga partier måste nu bryta sig ur sina ideologiska låsningar och agera utifrån vad som är bästa för Sverige, skriver Johan Trouvé.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Johan Trouvé

vd, Västsvenska handelskammaren

De flesta Göteborgare har upplevt svårigheterna med att hitta en lägenhet. I centrala Göteborg är väntetiden mer än sex år, ibland åtta om du råkar ha mer specifika önskemål. De omfattande problemen på den svenska bostadsmarknaden har knappast undgått någon, varken privatpersoner, politiker, näringsliv, lokala eller internationella intresseorganisationer. Det är en följetong och det har det varit i många år – ändå misslyckas de svenska partierna att hantera problemen och förhandla fram långsiktiga, block-överskridande lösningar. Krisen pågår varje dag och skapar numera vare sig rubriker eller några större politiska poäng.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Urvattnat program

När de bostadspolitiska samtalen havererade i våras var det många som hoppades på att alliansen skulle prata ihop sig och leverera ett eget alternativ. Men den leveransen uteblev och allianspartierna presenterade i stället fyra skilda motioner till riksdagen. De 22 stegen för fler bostäder som nuvarande regering framförde i samband med att samtalen övergavs räcker inte heller på långa vägar. Det blev ett urvattnat åtgärdsprogram.

Att bara se på medan problemen hopar sig är ingen bra plan och det är långtifrån den svenska modell vi brukar vara stolta över. Det är dags för partierna att sätta den politiska taktiken åt sidan till förmån för konstruktiva lösningar. Det bästa för partiet måste stå åt sidan för det bästa för Sverige! Det har partierna klarat av tidigare med främsta exempel i den stora skatteuppgörelsen, krispaketen på nittiotalet och pensionsöverenskommelsen. Då visade partierna att de kunde vara ansvarstagande och hitta lösningar när det behövdes. Partierna kan inte göra alla nöjda, men de kan vinna trovärdighet genom att våga fatta beslut som på kort sikt kanske kostar politiskt – men på lång sikt visar på ledarskap och handlingskraft. Det är nödvändigt för ett bättre Sverige.

Alla måste ge och ta

De heliga kor som lägger hinder i vägen för långsiktiga lösningar behöver slaktas. Vill vi inte slakta dem så kan vi idka gammal hederlig kohandel. Båda blocken måste ge och ta. Socialdemokraterna måste visa ansvar och överväga att ändra bruksvärdessystemet så att investeringar i nya hyresrätter blir lättare att räkna hem. Moderaterna å sin sida behöver vara beredda att ändra i ränteavdragen för att frigöra resurser till andra satsningar och lösa upp knutarna på bostadsmarknaden.

Vi på Handelskammaren anser att bostadskrisen nått en skrämmande nivå, och nu måste de partier som aspirerar på regeringsställning höja sig över partitaktiken.

När 240 av landets 290 kommuner har bostadsbrist är det ett mycket allvarligt läge för den svenska tillväxten. Under 2015 utannonserades färre än 8 000 hyreslägenheter via kommunala Nya Boplats Göteborg, det ska sättas i relation till en kö på 165 000 personer.

Landsomfattande kris

Bostadsbrist är inte längre ett storstadsproblem utan en kris i större delen av landet och ett hinder för företagens rekrytering i såväl Skövde som Borås. Utan bostäder kan människor inte flytta dit de vill och därmed inte söka de jobb de är intresserade av. Detta hämmar arbetsmarknaden och begränsar företagens möjlighet att hitta rätt kompetens.

Bostadsbristen drabbar i första hand individer utanför bostadsmarknaden men i förlängningen slår det hårt mot såväl stora arbetsgivare som Volvo och AstraZeneca som mindre företag.

Därför uppmanar vi partierna att ta tag i problemen innan kris blir katastrof. Vi vill se förnyade bostadspolitiska samtal där problemen med bostadsbristen hanteras utan ideologiska låsningar från någon sida eller någon intresseorganisation.

Johan Trouvé

vd, Västsvenska handelskammaren