Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roger Höög (V).
Roger Höög (V).

Låt inte billiga hyresrätter bli bostadsrätter

Att omvandla hyresrätter till bostadsrätter är en dålig idé. Vi borde i stället satsa på att bekämpa bostadsbristen och trångboddheten, skriver Roger Höög (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag, den 13 maj, ska styrelsen i Förvaltnings AB Framtiden ta ställning till om kommunala hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter i de områden som polisen pekat ut som särskilt utsatta. I dag är Vänsterpartiet ensamma om att kritisera förslaget.

Det har gjorts ombildningar av kommunala lägenheter, allmännyttan, i Göteborg tidigare. Då fick kommunen satsa stora resurser på att förklara och övertala hyresgästerna att köpa de bostäder de redan bor i. Vid ombildningarna var det dock relativt få lägenheter som omvandlades. Om det ska omvandlas fler i framtiden kommer det att krävas ännu mer resurser. Pengar som i stället skulle kunna användas till att göra något åt bostadsbristen och trångboddheten.

Förflyttning av risken

Vid en ombildning flyttas den ekonomiska risken till den som köper lägenheten. Flertalet som ska köpa sin bostad behöver ta relativt stora lån. Den dagen räntan stiger, eller bostadspriserna faller, riskerar den som äger bostadsrätten bli kvar med lån och en bostad som inte har något eller ett mycket lågt värde. Dessutom är det i ytterområdena som priserna lär falla först och mest.

Den dagen räntan stiger, eller bostadspriserna faller, riskerar den som äger bostadsrätten bli kvar med lån och en bostad som inte har något eller ett mycket lågt värde

Vidare råder det brist på billiga hyresrätter som människor har råd att bo i. De lägenheter som nu planeras att ombildas är just billiga hyresrätter. Därmed försvinner de ur hyresbeståndet för att aldrig mer återvända. Även om det produceras lika många nya hyresrätter kommer de aldrig att bli lika billiga hyresrätter. Kommunen gör sig helt enkelt av med något det borde finnas mer av.

Bra med blandade boendeformer

Men är det inte viktigt att områden får en blandning av boendeformer? Jo, självklart! Det är bra med blandning, därför är det viktigt att det byggs bostadsrätter i Bergsjön och hyresrätter i Hovås. I Gårdsten har hyresrättens andel sjunkit och det har inte skett genom ombildning utan nyproduktion. Låt Göteborg bygga vidare på den modellen.

Att ombilda dessa hyresrätter är ett påfund av en politisk elit utan förankring. Det finns mig veterligen ingen rörelse eller uttalad vilja från hyresgästerna att ombilda hyresrätter i våra ytterområden. Det är dock kostsamt, riskabelt och minskar det som efterfrågas mest – billiga hyresrätter.

Roger Höög (V)

2:e vice ordförande Förvaltnings AB Framtiden