Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Låt inte äldre sitta ensamma

Ekonomin växer och livsradien ökar för stora grupper. Ändå avvecklas äldreboenden i rask takt. Det är skamligt att äldre tvingas sitta isolerade och må dåligt, skriver Ingemar Bengtsson (VV), med flera.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det finns en pseudodebatt som ofta dyker upp på dagordningen, både på riksnivå och i kommunerna. Det är den så kallade ”kön” till äldreboenden. Man diskuterar då endast den lista på gamla som av biståndsbedömare bedömts ha behov av plats på äldreboende, och som nu väntar på själva flytten. Nyligen rapporterade GP om att Göteborg hade överskridit gränsen på 90 dagars väntan. Tjänstemän och politiker från höger till vänster uttalade sig, helt uppslukade i den pseudodebatten. Ingen verkade vilja kännas vid de många äldre som önskar plats på äldreboende, men som antingen fått avslag av biståndsbedömare, eller ansett det lönlöst att ansöka.

Satsa på äldreboenden

Under flera år har äldreboenden avvecklats i rask takt, under mottot ”de äldre vill bo kvar hemma”. Och det stämmer nog för de flesta, men attityden från ansvariga röjer en kollektiv människosyn, när man kallt avvisat många som ändå sökt tryggheten i ett äldreboende.

Samhällets ekonomi växer, vi kan unna oss allt mer av resor och andra nöjen, livsradien ökar för stora grupper. Då känner man skam av att så många äldre samtidigt sitter isolerade och mår dåligt. Vi i Vägvalet har en vision om en bättre äldrevård. Kärnan i ett sådant program är en satsning på fler äldreboenden.

Får positiva konsekvenser

Det finns vanföreställningar om hur väldigt dyr vården är på äldreboenden i jämförelse med vården i hemmen genom hemtjänst. Men vid stora vårdbehov kan äldreboende vara en billigare vårdform. Därutöver gagnas samhället på flera andra sätt. När en äldre person flyttar till äldreboende frigörs en, ofta för stor, lägenhet eller hus. Det är också välkänt att boende på äldreboenden upptar färre sjukhusplatser i jämförelse med äldre med omfattande hemtjänst. Arbetsmarknaden gynnas också, eftersom hemmaboende äldre med stora vårdbehov ofta kräver insatser av anhöriga, som tvingas gå ner i arbetstid eller helt sluta sin anställning.

När en äldre person flyttar till äldreboende frigörs en, ofta för stor, lägenhet eller hus.

Men framförallt kan en plats på äldreboende ge många den önskade tryggheten. Och möjligheter till aktiviteter och sociala kontakter. Och inte minst, chans till värdiga måltider, en viktig pusselbit för ett gott liv.

Ökningen av antalet äldre kommer i sig att kräva utbyggnader av äldreboenden, men ambitionen bör vara högre än så. Vi vill att man tar tillvara alla möjligheter att förbättra vården för de äldre . Den förtjänar mer än att bli föremål för en pseudodebatt.

Ingemar Bengtsson (VV)

Claes Westberg (VV)

partiledare

Catarina Pettersson (VV)

partiombudsman