Allt fler arbetsgivare kräver att deras medarbetare återgår till en bestämd arbetsplats, trots att pandemin inte är helt över, skriver debattören.
Allt fler arbetsgivare kräver att deras medarbetare återgår till en bestämd arbetsplats, trots att pandemin inte är helt över, skriver debattören. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Låt fler jobba hemma – även efter pandemin

Det finns all anledning för arbetsgivare att reflektera över varför medarbetarnas återkomst till kontoret eftersträvas, skriver Christian Gadolin.

ANNONS

Semestern börjar lida mot sitt slut. En vikande pandemi ger sken av att vardagen sakteligen kommer att återgå till det ”normala” efter sommarens uttåg. Att allt fler arbetsgivare kräver att deras medarbetare återgår till en bestämd arbetsplats, oftast ett kontor, är ett av flera tecken på det. Därmed kan det vara slut på den flexibilitet som många har åtnjutit gällande var arbetet utförs. Återgången till något som har varit är dock inte alltid önskvärt. Det finns anledning för alla arbetsgivare att reflektera kring varför medarbetarnas återkomst till kontoret eftersträvas.

Klassiska orsaker

Enligt traditionell företagsekonomisk teori finns det två orsaker till varför ett arbete ska utföras på en av arbetsgivaren bestämd plats. Den första orsaken härrör ifrån den industriella revolutionen, nämligen arbetsgivarens kontroll över produktionsmedlen. Det innebär att arbetet inte kan utföras på någon annan plats än den som designeras av arbetsgivare. I vår samtid finns det flera arbeten som fortfarande är beroende av en viss plats för att utföras, bland annat stora delar av servicesektorn. Allt fler kräver dock bara en dator för att utföra sin arbetsuppgifter och arbete är därmed allt mer sällan bundet att utföras på en bestämd plats.

ANNONS

Den andra orsaken härrör även den ifrån en svunnen tidsepok. När ett arbete utförs på en bestämd plats var det tidigare lättare för arbetsgivaren att övervaka att arbetet utfördes korrekt och i rätt takt. Arbetsgivarens ökade möjlighet till kontroll är alltså den andra orsaken till varför hemarbete tidigare har varit få förunnat. I vårt samtida ”kunskapssamhälle”, vilket bland annat innebär att medarbetare ofta har mer detaljkunskaper än sin chef, är dock sällan arbetsgivarens ökade förmåga till övervakning en effektiv åtgärd för att nå önskade resultat i en organisation.

I de fall ökad övervakning ändå anses nödvändigt så har arbetsgivaren flera andra, ofta digitala, verktyg till sitt förfogande. De två huvudorsakerna till varför ett arbete ska utföras på en bestämd plats kan därmed, för flera yrken, anses vara föråldrade kvarlevor ifrån en tid då arbetsmarknaden såg väldigt annorlunda ut.

Gemensam arbetsplats

Det finns naturligtvis andra orsaker till att medarbetare stundom samlas och utför sitt arbete på en gemensam arbetsplats. Sociala interaktioner mellan kollegor underlättas och det bidrar ofta positivt till såväl kreativitet som produktivitet. Trots det har valet att ibland kunna jobba på distans, med den ökade flexibiliteten i vardagen det medför, långtgående effekter på den psykosociala arbetsmiljön.

En påskyndad modernisering av arbetslivet är en av de få goda ting som pandemin har fört med sig.

En påskyndad modernisering av arbetslivet är en av de få goda ting som pandemin har fört med sig. Du som arbetsgivare bör inte låta gamla föreställningar om var arbetet ska utföras stå i vägen för den viktiga uppgiften att förvalta den moderniseringen.

ANNONS

Christian Gadolin, ekonomie doktor i företagsekonomi

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS