Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det är nu dags att tillämpa kvadratmeterregeln för de religiösa församlingarna. Låt fler fira gudstjänst i kyrkan och ramadan i moskén, skriver debattörerna. Bild: Petter Trens
Det är nu dags att tillämpa kvadratmeterregeln för de religiösa församlingarna. Låt fler fira gudstjänst i kyrkan och ramadan i moskén, skriver debattörerna. Bild: Petter Trens

Låt fler fira påsk i kyrkan och ramadan i moskén

Att minska smittspridningen är en uppgift som vi tar på allra största allvar. Det är nu dags att tillämpa kvadratmeterregeln även för religiösa församlingar och låta fler fira påsk i kyrkan och ramadan i moskén skriver företrädare för bland annat Göteborgs moské.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi är stolta över den roll våra muslimska församlingar har spelat under denna svåra pandemi. Vi har varit följsamma de restriktioner som har krävts och aktivt jobbat för att minska smittspridningen i samhället. Vi begränsade tidigt deltagarantal och flera församlingar har hållit helt stängt för de heliga fredagsbönerna. Vi har nått ut till många medlemmar med information om hur man minskar smittspridningen. Vi har också tröstat de som förlorat nära och kära, liksom de som genomgår livskriser med förlorade arbeten eller svåra psykiska påfrestningar av isolerade liv. Vi vet att de kristna, judiska och andra religiösa församlingar har gjort detsamma.

Psykisk ohälsan utbredd

Samtidigt finns det ett stort folkhälsoproblem i spåret av pandemin. Förutom minskad fysisk aktivitet, ser vi den psykiska ohälsan breda ut sig. Kvadratmeterregeln, som innebär att hänsyn tas till lokalernas storlek tillämpas redan på flera platser, som museer, handelsplatser och gym. Men att inte inkludera moskéer, kyrkor, synagogor och tempel i detta livspussel blir haltande och gör en stor del av svenskarnas välbefinnande en otjänst. När samhället succesivt öppnas blir det märkligt att fortsatt begränsa till åtta besökare, oavsett moskéns storlek.

Att minska smittspridningen är en uppgift som vi tar på allra största allvar. Vi vet av erfarenhet från 2020 att vi klarade att organisera gudstjänster och gemensamma träffar när begränsningarna var satta till t.ex. 50 besökare. Flera församlingar införde digitala anmälningar, där man redan hemifrån visste om man fått plats på kvällens bönestund eller inte. Detta samtidigt som lokalerna anpassades för att minska smittspridningen. Detta visar att det finns goda sätt att möta de själsliga behov, och ibland nöd, som finns i samhället – utan att öka smittspridningen.

Högtider står för dörren

Påsken står nu för dörren, hos våra kristna vänner och våra judiska vänner är mitt uppe i pesach-högtiden. För vår egen del inträder snart den heliga månaden ramadan. Tre betydelsefulla högtider som det finns goda skäl att ta vara på för att möta de religiösa, själsliga och psykiska behov som många av våra medmänniskor i samhället har.

På samma sätt som vi sett det som vår plikt att begränsa våra församlingar under pandemiåret, ser vi det också som vår plikt att stå upp för våra moskéer, kyrkor, synagogor och tempel som skänker så många människor välbefinnande och tro.

På samma sätt som vi sett det vår plikt att begränsa våra församlingar under pandemiåret, ser vi det också som vår plikt att stå upp för våra moskéer, kyrkor, synagogor och tempel som skänker så många människor välbefinnande och tro nu när samhället successivt öppnas igen. Särskilt efter ett mycket svårt år för väldigt många av våra medmänniskor. Det är nu dags att tillämpa kvadratmeterregeln för de religiösa församlingarna. Låt fler fira gudstjänst i kyrkan och ramadan i moskén.

Muslimska samverkansgruppen i Göteborg, Göteborgs moské, Islamiska Sunnicentret, Dar Al hijra Förening, Rawda institutet, Angereds Islamiska Församling, Shia Islamiska Församling, Göteborgs Islamisk Kultur Förening, Islamiska Centrum i Göteborg, Islamiska Kultur Förening, Trollhättan, Alingsås Islamiska Center, Kulturföreningen Amaneti, Islamiska Kulturcenter i Biskopsgården, Islamiska Bosniakiska Församlingen Göteborg, Leva Tillsammans Föreningen