Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låt EU vara en förnuftets röst

Att måla upp en bild av djävulen i turban förbättrar inte situationen och det största hotet mot vårt sätt att leva är snarare vår egen tendens att skapa konflikt, och inte ”mördarregimen” i Iran, skriver Tommy Reinholdsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

till David Lega 25/7

Svar på debattartikeln ”Ayatollornas aggression hotar vår säkerhet och vårt välstånd”

2018 drog sig USA ur det avtal som slöts med Iran 2015, ett avtal vars syfte i stora drag var att skapa en mer fungerade relation mellan Iran och västvärlden. Sedan dess har sanktioner lagts på sanktioner och Irans ekonomi är i dag körd i botten och folket lider, allt medan politiska ledare bröstar upp sig mot varandra.

Iran kallar Donald Trump efterbliven och han i sin tur säger i princip att Iran kommer att förgöras om de inte håller käften. Iran skjuter ner en amerikansk drönare och Storbritannien tar Irans båt. USA skjuter sedan ner en iransk drönare och Iran har nu tagit Storbritanniens båt. Om än på ett mycket förenklat sätt vill jag påstå att detta speglar den nuvarande situationen ganska bra, och eftersom dynamiken nätt och jämnt når upp till högstadienivå känner jag att jag som lärare kan uttala mig utan att göra ett övertramp.

Det jag skulle vilja uppmana till efter att ha läst David Legas ganska eldiga debattartikel är stillsamt förnuft och eftertänksamhet. Att måla upp en bild av djävulen i turban förbättrar inte situationen och det största hotet mot vårt sätt att leva är snarare vår egen tendens att skapa konflikt, och inte ”mördarregimen” i Iran.

Med det menar jag inte på något vis att Irans beslagtagande av Stena Impera är rätt, och försvarar heller inte den människosyn som regimen i Iran har uppvisat i många sammanhang. Givetvis är det också galenskap om sanningen nu visar sig vara att Iran förser Syrienkonflikten med olja. Vad som är viktigt att påtala är emellertid att Iran knappast är ensamma i att ha skapat den nuvarande situationen. Det är heller inte så att krigisk retorik om hur vårt sätt att leva är hotat bidrar till att förbättra situationen, tvärtom.

Om nu EU:s utrikespolitiska roll ska stärkas, låt då EU vara en förnuftets röst i det globala spelet, David Lega, och sträva efter att tilltala de krafter i Iran som är öppna för förändring. Ett mer demokratiskt Iran blir så till genom dialog och gradvis inre transformation, och inte genom att västvärlden penetrerar landets gränser med demokratiska ideal.

Tommy Reinholdsson

Lärare