Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Se till att kommunstyrelsens beslut uppfyller de villkor staten satt upp för pengarna för de ensamkommande. De unga ska bo kvar i kommunen. Omflyttningarna är skadliga och måste stoppas omedelbart, skriver Helena Mäki och Anders Göransson.

Låt de unga få bo kvar i kommunen

Nu är det upp till bevis om Göteborgs stad väljer att ta ansvar eller svika de ensamkommande unga som fyller 18. Låt dem bo kvar i kommunen, uppmanar Helena Mäki och Anders Göransson, #vistårinteut.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På onsdag, 6/9, fattar kommunstyrelsen beslut om de statliga pengar som kommunerna ska få för att stoppa flyttkarusellen för de ensamkommande unga som på ett eller annat sätt blir 18 år. I dag flyttas unga huvudstupa från Göteborg och kastas ut från en trygg miljö till Migrationsverkets anläggningar någonstans i Sverige. Regeringen tillsammans med Vänsterpartiet erkänner problemet och ger därför kommuner ett statligt bidrag. Bidraget ges för att stoppa de skadliga omflyttningarna.

Göteborgs stads normerande effekt är välkänd; hur Göteborgs stad agerar när det gäller det statliga bidraget kommer att påverka hela västra Sverige. Det är alltså upp till bevis – ansvarighet med varmt hjärta och kall hjärna eller ett svek mot unga i otrygghet?

Måste precisera

Regeringen och Vänsterpartiet använder konsekvent orden ”bo kvar i kommunen” för att förklara bidragets syfte. Men i Göteborg saknar Socialdemokraternas förslag denna skrivning. Det ger utrymme för att pengarna ges och sprids även till aktiviteter som man inte har kontroll över. Vi menar att kommunstyrelsebeslutet måste precisera att det är till fortsatt boende i kommunen som pengarna ska gå. Frivilliga krafter i civilsamhället har skapat lösningar som kommunen kan och ska bygga på, men det måste ske med bibehållen kontroll och ansvarstagande.

Yrkandet från V och MP understryker detta genom att man vill inrätta ett IOP (ideellt offentligt partnerskap) för att trygga finansieringen av de delar av civilsamhället och de ideella krafter som arbetar med att stoppa omflyttningarna enligt regeringens direktiv. Dessutom innebär deras yrkande en välkommen utökning av beloppet för att stoppa omflyttningarna.

Stoppa omflyttningarna

Kommunstyrelsebeslutet behöver också precisera att flytt ”inom pendlingsavstånd” inte får vara en förskönande omskrivning för att de unga ändå måste flytta till Migrationsverkets boenden. En nybliven 18-åring som hamnar i ett fyrbäddsrum med vuxna på timtals avstånd från sin skola och sitt mödosamt uppbyggda sociala nätverk har inte en chans att bibehålla denna trygghet.

Se till att kommunstyrelsens beslut uppfyller de villkor staten satt upp för pengarna. De unga ska bo kvar i kommunen. Omflyttningarna är skadliga och måste stoppas omedelbart.

Helena Mäki och Anders Göransson

talespersoner för #vistårinteut Göteborg