Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vi inom Sverigedemokraterna vill göra samma lönesatsning på undersköterskorna som har gjorts på sjuksköterskorna, skriver Håkan Lösnitz (SD). Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Låt 2019 bli undersköterskornas år

Satsa på undersköterskor för att klara av den stora personalbristen inom vården, skriver Håkan Lösnitz (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det skrivs mycket om sjukvården i Västra Götalandsregionen och framförallt om Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) och tyvärr inte så mycket positivt.

De flesta verkar glömma att det utförs stora volymer förstklassig vård på våra sjukhus inom regionen. PÅ SU, vårt universitetssjukhus, finns både spetskompetens och en bredd som är helt enastående. Vården som utförs på Sahlgrenska håller inte bara högsta nationella klass, den ligger också på absolut högsta internationella nivå.

Precis som fackföreningen Kommunal skriver i GP den 13/11 så saknas det undersköterskor inom vården i VGR. En av anledningarna till detta är att denna grupp är och har varit oprioriterad. Stora lönesatsningar har gjorts på till exempel sjuksköterskor men tyvärr glömdes undersköterskorna bort. Detta har gjort att löneklyftan till denna grupp ökat än mer.

Inkludera undersköterskorna

Vi inom Sverigedemokraterna vill göra samma lönesatsning på undersköterskorna som har gjorts på sjuksköterskorna. Vi skjuter till 100 miljoner kronor till detta i vår budget för 2019 inom området jämställda löner för att även då inkludera undersköterskorna, vilket den styrande grön/blå minoriteten inte är intresserade av. Detta då de röstade mot SD:s förslag i regionstyrelsen att också inkludera dem med enbart gymnasieutbildning (det vill säga undersköterskorna) i den nya satsningen på jämställda löner och inte bara dem med medellång högskoleutbildning som det står i deras förslag. Frågan är dock ännu inte avgjord utan kommer upp i regionfullmäktige i slutet av januari, så än finns det hopp.

Vi får inte glömma att SD numera är vågmästare både regionstyrelsen och fullmäktige så det kommer att bli fyra intressanta år med, i alla fall, ”korridorsnack” om hur vi ställer oss i olika frågor.

Även med denna satsning på undersköterskorna för att behålla och attrahera fler in i yrket så behövs också vårdbiträden. Det är viktigt att alla gör det som de är utbildade till. Läkare behöver läkarsekreterare så att tid med patienter ökar. Sjuksköterskor behöver undersköterskor och undersköterskor behöver vårdbiträden.

Denna arbetsväxling är en nödvändighet för att vården ska klara av vårdgarantin då det största problemet vi har i dag är personalbrist.

Stor förbättring mot tidigare år

Västra Götalandsregionen har i dag vårdköer baserat på vårdgarantin till första besök och till behandling som ligger på cirka 8 000 till 9 000 patienter på respektive nivå. Detta är dock en stor förbättring mot tidigare år. Regionen har i princip halverat sina vårdköer men skall vi fortsätta denna positiva trend krävs vissa åtgärder. Och en av dessa är den ovan beskrivna arbetsväxling.

Jag känner dock stort hopp om framtiden med nytt IT-system i sikte, digitala vårdkontakter, omställningen i vården till mer nära vård och våra nya närsjukhus som ska byggas.

Men låt oss nu göra 2019 till undersköterskornas år.

Håkan Lösnitz (SD)

regionråd VGR