Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Långt kvar till lika rättigheter

Vi kan vara stolta över att leva i en stad och ett land som tar ansvar för HBTQ-personers rättigheter. Men mycket finns kvar att göra, skriver bland andra Annika Strandhäll (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi har ett tydligt mål. I Sverige ska du vara fri att vara den du är, älska den du vill och leva ditt liv på det sätt du önskar. Normerna i vårt samhälle är starka, begränsande och skadliga.

Vi vet att HBTQ-personer, såväl barn, unga och vuxna i högre utsträckning är drabbade av våld, kränkningar och psykisk ohälsa. Därför är ett arbete för att stärka HBTQ-personers rättigheter, motverka diskriminering och påverka normerna så viktigt. Regeringen har de senaste åren tagit steg i ett arbete som hittills gått alldeles för långsamt.

Flera förändringar

  • Vi har stärkt arbetet mot hatbrott. Hatbrottsenheterna hos polisen i Stockholm och Malmö har stärkts och utökats med en hatbrottsenhet här i Göteborg.
  • Vi har tillsatt en utredare för att stärka transpersoners ställning och rättigheter. Som första land i världen vill vi se till att personer som steriliserats i  samband med ändrad könstillhörighet ska kunna ansöka om ersättning.
  • Vi har möjliggjort rätt till insemination för ensamstående. I höst ska föräldraförsäkringsutredningen lägga förslag om hur staten kan ge bättre förutsättningar för stjärnfamiljer. Arbetet för att skapa en öppen och inkluderande miljö i skolan för unga HBTQ-personer har förstärkts och statsbidraget till HBTQ-organisationer ökats.

Stor förändring

WestPride spelar en viktig roll i arbetet med att göra Göteborg till en mer öppen och inkluderande stad och har bidragit till att sätta HBTQ-frågor på stadens politiska agenda. Från att på 90-talet ha varit en hård stad för HBTQ-personer att leva i har Göteborg i dag landets första och enda kommunala HBTQ-råd och en HBTQ-plan. Med denna unika plan tar vi täten i att förbättra och säkra en likvärdig service.

Alla ska ha samma möjlighet att förverkliga sin fulla potential utan fördomar och diskriminering. Misstroendet mot rättsväsendet är generellt större bland HBTQ-personer och undersökningar visar att mörkertalet rörande utsatthet för våld är så högt som 95 procent. Vi ska inrätta en jour där kunnig personal finns på plats för hjälp och stöd, samt skapa nya skyddade boendeplatser för HBTQ-personer. Arbetsmiljön inom staden ska kartläggas och kompetenshöjningar ska ske.

Vi ser med stolthet på det vi åstadkommit, men ser framförallt framåt mot allt det vi har kvar att göra. Vi ses i Prideparaden!

Annika Strandhäll (S)

socialförsäkringsminister

Ann-Sofie Hermansson (S)

kommunstyrelsens ordförande Göteborg

Mariya Voyvodova (S)

kommunalråd med ansvar för HBTQ-frågor