Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ge BUP de resurser som krävs för att inte barn, skola eller familjer skall få lida i onödan, skriver debattörerna.  Bild: Privat, Stina Stjernkvist/TT
Ge BUP de resurser som krävs för att inte barn, skola eller familjer skall få lida i onödan, skriver debattörerna. Bild: Privat, Stina Stjernkvist/TT

Långa vårdköer i Angered drabbar våra ungdomar

Vem tar ansvaret för de ungas psykiska ohälsa i nordöstra Göteborg? Det är frågan som måste ställas när man tittar på vårdköerna för barn- och ungdomspsykiatrin på Angereds närsjukhus. Något verkar ha gått totalt fel på denna avdelning och situationen borde därför klassas som akut, Håkan Lösnitz (SD) och skolsköterskan Birgitta Thörn.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De som tar emot de remitterade barnen till BUP på Angereds närsjukhus går under namnet neuropsykiatriska teamet (NP-teamet). Trots att de barn och unga som remitteras till dem från skolorna i närområdet oftast är i akut behov av utredning och behandling, så tvingas många av dem stå i kö i över ett år. Detta betyder att de rätta diagnoserna inte ställs och att de unga därmed inte i tid får den behandling som de är i så stort behov av. Det är inte detta som dessa elever eller skolor behöver, då det redan finns andra stora utmaningar i många av skolorna i detta område.

Vad skall skolorna göra när BUP inte kan ta emot, utreda och behandla?

Vad skall de unga som mår dåligt göra när de inte ges möjlighet till nödvändiga besök på BUP?

Faktum är att situationen har eskalerat dramatiskt det senaste året

Faktum är att situationen har eskalerat dramatiskt det senaste året. Så sent som i november 2018 var det noll barn som väntat längre än 365 dagar på sitt första besök, men under våren gick kurvan brant uppåt och i maj var det 38, i juni 55, för att sedan nå sin topp i juli med 61 barn som väntat längre än 365 dagar. I september har situationen förbättrats något då ”enbart” 46 barn hade väntat längre än ett år.

Uppfyller inte vårdgarantin

Utöver dessa har vi alla de barn som inte fått sitt första besök inom vårdgarantitiden 30 dagar. Det är tyvärr inte någon ljus läsning där heller. I den senaste rapporteringen från Angereds närsjukhus gällande tillgängligheten för första besök till BUP och NP-teamet kan vi läsa följande: ”Måluppfyllelsen varierar mellan en och tolv procent”. Detta betyder i klartext att 88 till 99 procent av alla barn som är remitterade till BUP på Angereds närsjukhus får sitt första besök senare än 30 dagar.

Efter att ha pratat med personer inom skolhälsovården i Angered upplyser de om att de har elever som fått vänta upp till två år på sina utredningar, vilket då sannolikt leder till oerhörda konsekvenser för alla inblandade.

Detta är en ohållbar situation och nu måste den styrande minoriteten i regionen ta sitt ansvar

Detta är en ohållbar situation och nu måste den styrande minoriteten i regionen ta sitt ansvar och ge BUP de resurser som krävs för att inte barn, skola eller familjer skall få lida i onödan.

Ytterst ligger ansvaret på regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) att i sitt budgetarbete prioritera rätt.

Håkan Lösnitz (SD), regionråd Västra Götalandsregionen, ledamot HSN Göteborg

Birgitta Thörn (SD), ledamot i Styrelsen för Sjukhusen i Väster, skolsköterska