Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lågvattenmärke att vilja bygga fängelser för biståndspengar

Biståndet har utsatts för attacker från högern under åratal. Men Kristdemokraterna har hittills stått upp som en av få borgerliga röster för solidaritet internationellt. Att de nu vill bygga fängelser utomlands åt utländska medborgare som begått brott är ett lågvattenmärke och visar att partiet har svikit sina kristna ideal, skriver Sara Kukka-Salam och Jesper Eneroth Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svenskt bistånd har i åratal utsatts för attacker från högern, som vägrat se sambandet mellan en mer välmående omvärld och ett tryggare Sverige. Men Kristdemokraterna har tidigare stått upp för solidaritet internationellt. Som Sveriges största politiska förbund för progressiva troende möter vi ständigt människor som vittnar om att de inte känner igen KD längre. Vi kan bara hålla med.

Förslaget går ut på att att utländska medborgare i Sverige ska kunna utvisas till sina hemländer om de begår brott, och då sättas i särskilda fängelser som byggs av Sverige med pengar tagna ur den svenska biståndsbudgeten. KD tänker följaktligen på fattiga länder i behov av bistånd, eller länder vars fängelsesystem inte lever upp till svensk humanitär standard. Men människor med medborgarskap i dessa länder är oftast i Sverige för att de har flytt från förföljelse eller övergrepp.

Främja demokrati i världen

Det svenska biståndet ska harmoniera med Sveriges utrikespolitiska målsättningar. Det ska främja fred, hållbar ekonomisk utveckling och demokrati i världen. På vilket sätt gynnas något av detta genom att våra skattepengar går till att bygga fängelser i regimer som förtrycker sin egen befolkning?

Förslaget vittnar om låg kunskap om utrikespolitikens förutsättningar. Ifall Sverige skulle bygga ett fängelse i, samt inleda ett juridiskt samarbete med ett annat land, så ger vi med vårt goda internationella renommé det aktuella landets rättsväsende en kvalitetsstämpel. Det försvårar inte minst människorättsorganisationers arbete med att rikta legitim kritik mot förtryckande stater.

Världens fattiga får betala

Men kanske viktigast av allt är att KD:s förslag skulle innebära att världens fattigaste som har ett verkligt behov av vårt bistånd blir stående med notan för vår inhemska utmaning med kriminalitet i Sverige.

Fortfarande lever hälften av mänskligheten på under sex dollar om dagen. Ett av fem barn i världen har fortfarande inte tillgång till att gå i skolan, och på många håll i världen nekas flickor fortfarande systematiskt samma rätt till skolgång som pojkar.

Bland Sidas projekt märks också viktiga insatser för demokrati, för pressfriheten i flera afrikanska och östeuropeiska länder, för hbtq-personers rättigheter och för att skydda utsatta för sexuellt våld. Dessa är några av de verkliga utmaningar som det svenska biståndet är till för att bekämpa.

Om KD nu är så bekymrade över den svenska kriminalvården så bör de låta bli att ständigt urholka vår gemensamma rikedom genom att sänka skatten.

KD:s utspel blir särskilt problematiskt när man betänker att så många som en halv miljard människor i världen riskerar att hamna i fattigdom till följd av coronakrisen. Nu om någonsin behövs det svenska biståndet för det som pengarna är avsedda för.

Om KD nu är så bekymrade över den svenska kriminalvården så bör de låta bli att ständigt urholka vår gemensamma rikedom genom att sänka skatten. Istället vill de nu tulla på de biståndspengar som räddar liv och ger upprättelse åt de förtryckta. Dessa pengar är inte en pott att använda till inrikespolitiska utspel med auktoritära förtecken. Det borde inte vi behöva förklara för ett parti som påstår sig vila på kristna värderingar.

Sara Kukka-Salam, ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet

Jesper Eneroth, vice ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet