Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lätta på gasen – rädda liv och spara pengar

Trafikdöden skördar många offer. Enklaste sättet att minska dessa är att sänka farten och respektera hastighetsgränserna. Detta ska vi se till att alla förare gör genom utökade fartkontroller med start i dag, måndag 22/10, skriver Jenny Wester, Polisen region Väst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jenny Wester, chef trafiksektionen Polisen region Väst
Jenny Wester, chef trafiksektionen Polisen region Väst

Föreställ dig 640 barn, kvinnor och män som står på en fotbollsplan. Alla dessa har mist livet i trafikolyckor i vår region under de senaste tio åren. Tanken är svindlande. De är alla någons mamma, pappa eller barn. Dessa personer skulle rent statistiskt kunna vara invånarna i en mindre ort någonstans i Sverige, en ort som på tio år helt utplånats.

Trafikdöden är omfattande, trafikdöden slukar, trafikdöden är en för tidig och på alla vis meningslös död. Det är alltid en enorm tragedi för de som lämnas kvar; anhöriga, vänner, arbetskollegor och skolkamrater.

Tre veckors insats

Jag heter Jenny Wester och är chef för trafikpolisen i region Väst. I dag, måndagen den 24 oktober, inleds den insats jag är ansvarig för. Under tre veckor fokuserar vi inom polisen i region Väst på att sänka medelhastigheten på våra vägar, med målet att minska antalet skadade och dödade i trafiken.

Nyckeln för att dämpa trafikrytmen och på så sätt förhindra att människor dör på våra vägar, är att alla förare sänker medelhastigheten. Alla. Vi kommer därför inte endast rapportera de förare som kraftigt överskrider hastighetsgränserna, vi kommer även rapportera de som ”bara kör lite för fort”. Vi intensifierar trafikövervakningen på ett antal vägavsnitt i hela vår region. Vägarna är valda utifrån olycksstatistik men även efter vägens beskaffenhet i stort som att exempelvis mittseparering saknas, förekomst av riskfyllda korsningar eller en uppmätt hög medelhastighet.

Löper stor risk

Om du som förare under dessa tre veckor väljer att köra för fort – för det är något du väljer – är risken överhängande att du antingen stoppas och rapporteras av polis i hastighetskontroll eller via polisens civila pilotbilar. Du kan också komma att fotograferas av polisens fartkameror, så kallad mobil ATK (automatisk trafikkontroll), och lagföras i efterhand.

Jag vill be dig att åter igen föreställa dig 640 personer på en fotbollsplan. Du kan påverka att någon inte behöver förlora sin förälder eller sitt barn. Du kan rädda liv – sänk hastigheten!

Jenny Wester

chef trafiksektionen Polisen region Väst