Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu behövs en gedigen satsning på lärarnas arbetsmiljö, det vinner alla på, skriver Terje Adkins, Lärarförbundet. Bild: Gorm, Kallestad
Nu behövs en gedigen satsning på lärarnas arbetsmiljö, det vinner alla på, skriver Terje Adkins, Lärarförbundet. Bild: Gorm, Kallestad

Debatt: Lärarna betalar för skolkrisen med sin hälsa

Läraryrket är ett livsviktigt yrke för barnen men kan vara livsfarligt för lärarna själva. Nu behövs en gedigen satsning på lärarnas arbetsmiljö, det vinner alla på, skriver Terje Adkins, Lärarförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu är det läsårsstart på våra skolor där många spända och nyfikna barn väntar på uppropet. Även många spända vuxna är på plats för att ta itu med det livsviktiga läraryrket. Men det man också möter är en skola i kris. En kris som lärarna riskerar att få betala med sin hälsa. Redan nu har vi sjuktal som ligger på mycket höga siffror och tillbud och arbetsskador är fortsatt kvar på allvarliga nivåer samtidigt som många enheter har krav på neddragningar.

Många liv förkortas

Under många år har läraryrket, tillsammans med andra kontaktyrken, toppat statistiken för stressrelaterade sjukdiagnoser och fortfarande har inga ordentliga åtgärder genomförts för att komma till rätta med problemen. Det är oerhört allvarligt.

I våras skrev Arbetsmiljöverkets generaldirektör på verkets hemsida att ”många liv förkortas varje år på grund av bristande arbetsmiljö”. Hon pekar särskilt på att ”stress dödar fler än arbetsplatsolyckor” och att det kommer att bli värre i framtiden.

Läraryrket är ett livsviktigt yrke för barnen men kan vara livsfarligt för lärarna själva! I våras demonstrerade 2 000 lärare i Lärarmarschen i Göteborg och begärde minskad arbetsbelastning. I dag har vi en situation där lärare hamnar i långtidssjukskrivning eller lämnar yrket på grund av arbetssituationen.

Att arbeta med barn i skolan innehåller fortfarande många glädjeämnen, men även denna arbetstillfredsställelse blir en stressfaktor när ­förutsättningarna är så dåliga att det skapar ­sämre måluppfyllelse för barnen.

Lönsam investering

Eleverna och skolan är vår framtid och det ­måste få kosta. En satsning på lärarnas arbets­miljö skulle inte bara spara hälsa och ge bättre kunskap till eleverna. Det skulle även ge ­ positiva synergieffekter på stadens ekonomi och ­utveckling.

I en rapport från International Social Security Association nämns arbetsmiljöarbetet som en lönsam investering där företag får tillbaka mer än dubbelt på att investera i förbättrad arbetsmiljö. Vi fackliga vet detta, men politiken tycks inte förstå att man inte kan spara sig ut ur krisen. Vi ­måste få en huvudman som vågar tänka nytt. ­Någon som inte bara tänker i budgetår eller ­mandatperioder. Vi efterlyser därför en långsiktig finansiering för skolan och en investering på förbättrad arbetsmiljö.

Vi från Lärarförbundet kräver därför att varje rektor får en budget för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen och skapa en hållbar skola med balans mellan krav och resurser.

Terje Adkins, huvudskyddsombud Lärarförbundet, Göteborg