Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lärarbristen är ett samhällshot

Lärarbristen är akut och tomma katedrar och vakanta tjänster är en verklighet på många skolor och förskolor. Fler skolor och elever riskerar drabbas till skolstarten i höst, skriver Lärarförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är sommarlov. Långa lediga veckor innan terminen drar igång igen i augusti. Men frågan är vilken verklighet som väntar barn och elever när de kommer tillbaka i höst? Föreställ er följande:

Ditt barn börjar i första klass. Förväntan är stor, nytt klassrum, nya utmaningar. Skolplikt och på allvar nu. Men läraren som ska ledsaga eleverna genom skoldagarna finns inte där. Det är tomt framme vid tavlan. Ingen behörig lärare har sökt tjänsten. Ingen behörig lärare kan hoppa in. Kvaliteten på undervisningen och det som ska bli startskottet på utbildningsresan haltar. Tvärnitar rentav.

Det här är verkligheten på många skolor i Västra Götalands län när terminen drar igång. Just nu arbetar rektorer febrilt för att rekrytera personal. De sliter för att hitta behöriga sökande till de utlysta tjänsterna, men de kan inte anställa lärare som inte finns. Det saknas 65 000 lärare i Sverige. Det är den svenska lärarbristen. Den slår hårt och drabbar framför allt de som redan haft svårt att rekrytera. Skolor med stora utmaningar, elever som behöver oss allra mest.

Finns det inte lärare drabbar det hela samhället. Den start barnen får följer dem hela vägen genom skolsystemet och ut i arbetslivet. Det påverkar kompetensförsörjning, företagens möjligheter att rekrytera och kvaliteten i välfärden.

Alla nivåer måste ta ansvar

Lärarförsörjningen kan bara klaras om alla aktörer på alla nivåer tar ansvar. Den politiska fejden om skolan måste upphöra. Alla politiska partier måste sluta upp kring skolan. Vi behöver arbetsro och politisk långsiktighet. Våra kommuner måste fortsätta satsa på lärares löner, rensa i arbetsbördan och styra upp möjligheterna till karriär och kompetensutveckling. Ni måste bli attraktiva arbetsgivare helt enkelt.

Det är vi lärare som framtidssäkrar Sverige. Det är vi som undervisar morgondagens ingenjörer, företagare och sjuksköterskor. Om vi vill behålla vår status som en kunskapsnation går det inte längre att blunda för det gigantiska hot som den svenska lärarbristen utgör. Nästa år väntar en avtalsrörelse och ett val. Här finns alla chanser för politiker och arbetsgivare att ta ansvar. Att garantera förutsättningar så att varje elev i hela landet får mötas av behöriga och utbildade lärare.

Johanna Jaara Åstrand

ordförande Lärarförbundet

Elisabet Mossberg

ordförande Lärarförbundet Göteborg

Tommi Wärme

ordförande Lärarförbundet Borås

Bitte Svensson

ordförande Lärarförbundet Herrljunga

Lena Duwe

ordförande Lärarförbundet Mark

Jenny Andersson

ordförande Lärarförbundet Trollhättan

Ingela Fredriksson

ordförande Lärarförbundet Alingsås

Fredric Hillertz

vice ordförande Lärarförbundet Falkenberg

Bo Henriksson

ordförande Lärarförbundet Härryda

Anette Öbom

ordförande Lärarförbundet Orust

Stefan Nilsson

ordförande Lärarförbundet Stenungsund

Anita johannesson

ordförande Lärarförbundet Varberg

B-O Bengtsson

ordförande Lärarförbundet Halmstad