Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stanna. Om Storbritannien skulle fatta beslutet att lämna EU, så skulle Sverige inte bara förlora en nära allierad i samarbetet. Beslutet skulle även få ekonomiska konsekvenser, skriver debattörerna.

Lämna oss inte!

DEBATT: I skuggan av mordet på parlamentsledamoten Jo Cox folkomröstar Storbritannien i dag om sitt medlemskap i EU. För ett litet exportberoende land som Sverige och en stad som under århundraden har präglats av handel är ett brittiskt medlemskap viktigt för såväl Sverige som Göteborg skriver EU- och handelsminister Ann Linde (S) och Johan Büser (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag går Storbritannien till val efter en tuff folkomröstningskampanj. Vi berördes båda starkt av det ofattbara mordet som skedde i förra veckan på parlamentsledamoten och Labour-representanten Jo Cox. Och visst gick det att dra paralleller till mordet på vår tidigare utrikesminister Anna Lindh (S), i en annan folkomröstningskampanj och i en annan tid.

Vår demokrati och EU står inför stora utmaningar. Vi ser hur främlingsfientliga partier växer sig starkare och förtroendet för demokratiska institutioner minskat runt om i Europa. Och i tider av politisk turbulens krävs ett handlingskraftigt EU. Till våra gemensamma utmaningar hör bland annat migrationen, klimatet och arbetslösheten.

Långtgående konsekvenser

Om Storbritannien skulle fatta beslutet att lämna EU, så skulle Sverige inte bara förlora en nära allierad i samarbetet. Beslutet skulle även få ekonomiska konsekvenser. På kort sikt genom stor osäkerhet kring den framtida relationen mellan EU och UK. Detta drabbar sannolikt Storbritannien hårdast, men kan få en negativ påverkan på både Sveriges och EU:s ekonomier. På lång sikt kommer handelsmönster, investeringar, rörlighet etcetera att påverkas. Dessutom finns en uppenbar risk att krafter som verkar för att splittra samarbetet får än större fäste. Det skulle dessutom riskera att skada Sverige och Göteborg.

För det går bra här. Nationellt sjunker arbetslösheten, och vi är tillbaka på arbetslöshetsnivåer som det var innan finanskrisen. Sverige rankas som världens femte mest konkurrenskraftiga ekonomi och leder därmed ligan i EU. Göteborgsregionen har högst exporttillväxt i landet och sysselsättningstillväxten är starkast här. För ett litet exportberoende land som Sverige och för en stad som Göteborg som historiskt har varit beroende av utrikeshandel är ett väl fungerande EU viktigt. Stora exportintäkter är dessutom knutna till handeln med Storbritannien.

Tala mer om Bremain

Vi hoppas att man talar mindre om Brexit och mer om Bremain. Lösningarna på stora gränsöverskridande utmaningar är inte att fler stater agerar ensamt.

Vi hoppas och tror att britterna är kloka nog att säga ja till ett fortsatt samarbete. För det är viktigt. Inte minst för Sverige och Göteborg.

Ann Linde (S)

EU- och handelsminister

Johan Büser (S)

riksdagsledamot i EU-nämnden