VGR:s ledning har slagit fast att målet är att bli ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare”. Ändå är man inte beredd att ta till sig det faktum att lön är ett viktigt kriterium för i princip alla människor när de väljer arbetsplats, skriver Ilja Laesser och Emelie Hultberg.
VGR:s ledning har slagit fast att målet är att bli ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare”. Ändå är man inte beredd att ta till sig det faktum att lön är ett viktigt kriterium för i princip alla människor när de väljer arbetsplats, skriver Ilja Laesser och Emelie Hultberg. Bild: Måns Langhjelm

Läkarnas löner ett hån när Sahlgrenska prisas

I december kom färsk statistik som jämförde läkares löner inom VGR liksom mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) och landets övriga specialistsjukhus. Det finns ingen tvekan om att våra löner ligger i strykklass. En överläkare som arbetar på Karolinska eller Skånes universitetssjukhus tjänar omkring 10 000 kronor mer i månaden än kollegan på SU, skriver Ilja Laesser och Emelie Hultberg, Västra Götalands läkarförening.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Varje dag året om gör ungefär 6 000 läkare i Västra Götalandsregionen allt för att bota, lindra och trösta. Det är ett krävande och på olika sätt ofta tungt jobb, men för de flesta som valt den här yrkesbanan ett arbete vi älskar. Och vi gör det bra. Den 22 januari presenterade tidningen Dagens Medicin sin årliga utmärkelse ”Bästa sjukhuset” där den tyngst vägande indikatorn är medicinsk kvalitet. Där hamnade vår regions stora sjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, på andra plats. Något vi är väldigt glada över.

Samtidigt är det en oroande personalsituation som just nu råder på flera håll inom sjukvården i Västra Götaland. För att läkarna inom VGR skall kunna, orka och vilja fortsätta producera vård av hög kvalitet och möta de växande behov som invånarna har, måste vi ges rimliga förutsättningar att leva upp till de krav som ställs. Det får vi inte alltid.

ANNONS

Saknar insikt om verkligheten

Vi upplever dessutom att de politiska företrädare som styr de vårdcentraler och sjukhus där vi arbetar inte alltid har insikt i hur verkligheten ser ut. När det kommer till kritan är de inte heller särskilt måna om att värna sådant som erfarenhet, lojalitet och kompetens, värden som man annars gärna lyfter fram i olika sammanhang.

Ett exempel på detta visar Linn Brandström (M), ordförande personalutskottet, ledamot i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, när hon på GP Debatt (10/1) tillbakavisar att läkarlönerna inom regionen skulle ligga i strykklass. Hon menar att det inte är sant och inte gynnar debatten att lönenivåerna inom vården i Västra Götalandsregionen beskrivs som låga.

En överläkare som arbetar på Karolinska eller Skånes universitetssjukhus tjänar omkring 10 000 kronor mer i månaden jämfört med kollegan på SU

I december kom färsk statistik som jämförde läkares löner inom VGR liksom mellan SU och landets övriga specialistsjukhus. Det finns ingen tvekan om att våra löner ligger i strykklass. En överläkare som arbetar på Karolinska eller Skånes universitetssjukhus tjänar omkring 10 000 kronor mer i månaden jämfört med kollegan på SU. Likadant ser det ut om man jämför specialistläkarlönerna, de är betydligt lägre på SU jämfört med landets övriga universitetssjukhus.

Under genomsnittet

Beträffande ST-läkare (läkare under specialistutbildning) i primärvården i Västra Götaland ligger deras löner enligt Saco lönesök (där även de privata vårdcentralerna räknas med) på plats 17 av 21 regioner, det vill säga femma från botten. Distriktsläkarna i vårt område har numera en lön några hundralappar över genomsnittet i Sverige. Västra Götaland ligger på plats tolv av 21 (fortfarande är privata vårdcentraler inräknade). Men att bryta ut en enstaka specialitet där VGR precis klättrat över genomsnittet är inte rättvisande. Sett till hela läkargruppen ligger VGR lägst i landet och SU en bra bit under genomsnittet i regionen.

ANNONS

Politiker från vänster till höger lyfter ständigt fram vikten av att värna kontinuitet och premiera erfarenhet för att behålla kunniga medarbetare inom SU och hela Västra Götaland. VGR:s ledning har slagit fast att målet är att bli ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare”. Ändå är man inte beredd att ta till sig det faktum att lön är ett viktigt kriterium för i princip alla människor när de väljer arbetsplats. Särskilt om det handlar om arbete i en tuff miljö med höga krav och stort ansvar.

Sahlgrenska universitetssjukhuset är landets största sjukhus och det bedrivs högspecialiserad vård. Vi tar emot patienter från hela landet, och behoven är ständigt växande.

Läkarna drar i dag ett tungt lass och det är inte mer än rimligt att vi också får betalt i nivå med vad man får i andra storstadsregioner

Så sent som i december presenterade SU:s ledning en budget som innehöll planer på både personalminskning och produktionsökning. Läkarna drar i dag ett tungt lass och det är inte mer än rimligt att vi också får betalt i nivå med vad man får i andra storstadsregioner. Att den vård vi erbjuder håller toppkvalitet, och att SU som universitetssjukhus förmår locka till sig och behålla de allra mest kompetenta och erfarna medarbetarna inom alla personalkategorier är grundläggande. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, om lönerna ligger i strykklass.

Oro bland medarbetarna

Häromveckan presenterades också resultaten från VGR:s senaste medarbetarenkät. Svaren från SU:s medarbetare borde oroa arbetsgivaren djupt. Till exempel känner 30 procent av sjukhusets personal att de inte har ork att göra något annat efter arbetet, en fjärdedel upplever att arbetet är ganska eller mycket stressigt och nästan hälften är inte stolta över att arbeta inom VGR. Över hälften skulle i dagsläget inte heller rekommendera VGR som arbetsplats.

ANNONS

Läkarnas villkor är en samhällsfråga och vi anser att det är dags att politikerna som styr i vår region tar till sig det och agerar för att lönerna inom VG-regionen inte längre skall ligga i strykklass

Vi läkare vill vara stolta över att arbeta inom VGR. Men för att kunna göra det fullt ut behöver man känna att arbetsgivaren i sin tur är tillräckligt stolt över sina engagerade, kunniga och lojala anställda för att betala löner som inte ligger långt under vad kollegor i andra delar av landet tjänar. Läkarnas villkor är en samhällsfråga och vi anser att det är dags att politikerna som styr i vår region tar till sig det och agerar för att lönerna inom VG-regionen inte längre skall ligga i strykklass. Att se till att den bästa kompetensen söker sig till, och stannar kvar, i vår region är det bästa sättet att garantera medborgarna en långsiktigt välfungerande och god vård.

Ilja Laesser, ordförande Sektion SU, Västra Götalands läkarförening

Emelie Hultberg, ordförande Västra Götalands läkarförening, lokalförening inom Sveriges läkarförbund

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS