Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ta en för laget, eller ta konsekvenserna av att avstå, skriver debattören. Bild: Christine Olsson / TT
Ta en för laget, eller ta konsekvenserna av att avstå, skriver debattören. Bild: Christine Olsson / TT

Läkare måste veta bättre än antivaxxare

Amanda Lahti ställer frågor hon redan vet eller borde veta svaren på. Med en läkarexamen och en doktorsavhandling bakom sig finns ingen ursäkt. Hon kan inte gömma sig bakom ”jag har inga svar på mina frågor”. Hon marknadsför försåtligt ett av antivaxx-rörelsens älsklingsargument mot vaccination och vaccinpass.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

16/12 Utvidga vaccinpass till hälsopass?

Att jämföra det fanatiska motståndet mot vaccination med vår kollektiva (o-)förmåga att leva hälsosamt haltar betänkligt, det förstår alla, även de som inte kan skylta med några akademiska meriter. Alla medmänniskor som kämpat hela sina liv men misslyckats med att sluta röka, äta hälsosammare och gå ner i vikt vet hur oändligt mycket svårare det är att förändra sin livsföring jämfört med att ta en vaccinspruta. Som läkare och medicine doktor vet jag, att Amanda vet att frågan rymmer oändligt mer komplexa och kraftfulla psykologiska, sociala, neurofysiologiska, hormonella och metabola styrmekanismer.

Stor och viktig fråga

Frågan om livsstilsrelaterade sjukdomar är stor och viktig och förtjänar verkligen sin egen diskussion. Men att reducera den till ett slagträ i vaccinationsfrågan är inte seriöst och tyder på bristande insikt i frågans komplexitet. Då är man illa skickad att hjälpa de som är i desperat behov av en klok, kunnig och inkännande allmänläkare som kan coacha och lotsa patienter till ett hälsosammare leverne.

LÄS MER: Vaccinationsbevis utreds inte – trots över 11 000 anmälningar

Det är fortfarande helt frivilligt att vaccinera sig och ska så förbli. Men det är en frihet under ansvar. För den som är ung, stark och frisk och har en lägre risk att bli svårt sjuk eller dö av covid-19 blir den rent egoistiska frihets- respektive riskekvationen förstås en annan jämfört med den som är äldre och sjuk. Men man vaccinerar sig inte eller följer beslutade restriktioner enbart för sin egen skull, utan lika mycket för att skydda sina medmänniskor. Logiken bakom vaccinpass är inte svårare att förstå än andra lagar och regler som beslutats med syftet att undvika onödig skada eller död.

Sönderdebatterad fråga

Det går alltid an att efterlysa mer debatt i alla frågor och ge sken av att man är en klok, etisk och eftertänksam debattör, men frågan är i själva verket sönderdebatterad. Man kan inte vara blind för att vaccinationsfrågan rymmer en betydligt mörkare sida. Vid sidlinjen står kunskapsrefraktära rättshaverister och konspirationsteoretiker för vilka vaccinationsfrågan bara är en ursäkt för att springa in på planen och skruva upp samma debatt Amanda efterlyser till den fanatiska misstro som utgör deras livsluft.

LÄS MER: Iva-chefen orolig: ”Vet inte om personalen orkar ny våg”

Denna grupp är liten, men de skriker så det skär sig i öronen. De bara älskar när uppmärksamhetssökande samhällsmedlemmar med ärevördiga akademiska titlar väljer att omtänksamt men naivt problematisera alla åtgärder vårt samhälle vidtar för att bekämpa den dödligaste pandemin sedan polion och spanska sjukan.

Det står förstås varje befolkning fritt att välja att debattera sig till döds, innan man sätter ner foten för att kväva en okontrollerad och dödlig virussmitta.

Det står förstås varje befolkning fritt att välja att debattera sig till döds, innan man sätter ner foten för att kväva en okontrollerad och dödlig virussmitta. Men vill vi ha frihet med eller utan ansvar? Vill vi att fler medmänniskor med eller utan riskfaktorer ska lida och dö helt i onödan? Svaret är lätt för en överväldigande majoritet kloka och ansvarskännande svenskar:

Ta en för laget, eller ta konsekvenserna av att avstå!

Magnus Snäckestrand, överläkare i intensivvård och medicine doktor, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

LÄS MER: Vaccinpass portar mig från min dotters skolavslutning

LÄS MER: Stor skillnad i vem som får boka dos 3 i Halland och Västra Götaland