Låt medlemmarna rösta om Jan Björklund ska få fortsatt förtroende eller om Birgitta Ohlsson blir nästa partiledare för Liberalerna, skriver Tommy Rydfeldt (L).
Låt medlemmarna rösta om Jan Björklund ska få fortsatt förtroende eller om Birgitta Ohlsson blir nästa partiledare för Liberalerna, skriver Tommy Rydfeldt (L).

"Låt liberalernas medlemmar välja nästa partiledare"

ANNONS
|

    Tommy Rydfeldt (L)
Tommy Rydfeldt (L)

Birgitta Ohlsson har nu valt att utmana Jan Björklund som liberalernas partiledare. När hon i SVT:s Aktuellt deklarerade sin kandidatur begärde hon en medlemsomröstning.

Det är en fråga jag drivit i flera år. Partiledaren skall väljas direkt av medlemmarna i en medlemsomröstning.

Till landsmötet 2015 la jag en sådan motion. Stödet var obefintligt och jag brydde mig inte ens om att gå upp i talarstolen och argumentera för motionen och yrka bifall.

För mig är detta en demokratifråga att vem som blir partiledare inte skall avgöras i slutna rum där till exempel länsförbundets styrelser sitter och av en valberedning.

Möt medlemmarna

ANNONS

Partiledaren skall inte väljas indirekt genom ombud på landsmötet där det slutligen kan avgöras av vem som tjänstgör under det passet.

Den som vill bli pariledare skall öppet möta medlemmarna, tydligt förklara varför man vill bli partiledare, förklara vilken politisk väg man vill vandra och vilka frågor som skall stå i fokus. Först då kan medlemmarna ta ställning till vem man tror leder partiet bäst.

Jag hoppas inte intresset för medlemsomröstning i val av partiledare i dag beror på personliga ambitioner eller hopp om att den kandidat man stödjer skall vinna. Det har ju hänt flera gånger i svensk politik att man valt den person till partiledare som man tror är den bäste kommunikatören men egentligen önskat en annan politik. En kombination som sällan eller aldrig leder till framgångar.

Jag tror att en medlemsomröstning skulle öka intresset för partiets politik och också ge medlemmarna möjlighet att faktiskt välja politisk väg.

Jan Björklund och Birgitta Ohlsson representerar olika vägar för Liberalerna och en medlemsomröstning skulle för lång tid framåt på ett bra sätt klargöra vad partiets inriktning är.

Tillämpas i Storbritannien

Medlemsomröstningar för val av partiledare har till exempel samtliga partier i Storbritannien med lite olika regelverk, så det är inget unikt.

ANNONS

Där ses det inte heller som en nackdel om det finns fler kandidater. Vem vet, en tredje kandidat kanske anmäler sig?

Liberalernas stadgar medger inte beslutande medlemsomröstningar för val av partiledare. Men det finns ju möjlighet för valberedningen att ordna en rådgivande sådan och därefter föreslå att den som vinner enhälligt väljs på landsmötet.

Till höstens landsmöte har jag lagt motionen på nytt. Denna gång kommer jag yrka bifall till motionen och den kommer inte bara tyna bort som en fotnot i handlingarna. För efter olika krav på medlemsomröstning, som många ställt, räknar jag med ett massivt stöd och kanske till och med bifall.

Tommy Rydfeldt (L)

gruppledare

Region Halland

ANNONS