Om jag när jag pratat om beteendeekonomi och börspsykologi tidigare sagt att rädslan för förluster riskerar att leda till ännu större förluster så skall jag tillägga att rädslan för förluster plus viljan att tajma marknaden riskerar att leda till, allt annat lika, ännu större förluster, skriver debattören.
Om jag när jag pratat om beteendeekonomi och börspsykologi tidigare sagt att rädslan för förluster riskerar att leda till ännu större förluster så skall jag tillägga att rädslan för förluster plus viljan att tajma marknaden riskerar att leda till, allt annat lika, ännu större förluster, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Långsiktigt agerande på börsen är det bästa under kriser

Många småsparare har sett sina sparpengar gå upp i rök när börsen har dykt på Corona-oron. Och alla vill ha svar på om botten är nådd eller veta vad vi kan vänta oss framöver. Problemet är dock att inga finansrådgivare kan spå in i framtiden och det finns inga quick-fixes, skriver Shoka Åhrman, sparekonom

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Det är extraordinära tider vi har gått igenom de senaste veckorna och som investerare får vi nya erfarenheter. Vad jag vet har vi aldrig tidigare upplevt något liknande som påverkat så brett inom alla samhällssektorer. För de sparare som har många år kvar till pensionen och lång tid att fortsätta investera sina pengar blir det vi går igenom just nu troligtvis en lärdom som de bär med sig när de funderar kring sin riskvilja framöver.

För varje börsras och rubrik de senaste veckorna har både småsparare och professionella investerare stått mellan valet att agera eller inte agera på de känslor som dykt upp; rädsla och panik. Vad ska man egentligen gå på; känsla eller förnuft?

ANNONS

Tajma marknaden

Om jag när jag pratat om beteendeekonomi och börspsykologi tidigare sagt att rädslan för förluster riskerar att leda till ännu större förluster så skall jag tillägga att rädslan för förluster plus viljan att tajma marknaden riskerar att leda till, allt annat lika, ännu större förluster.

Själv satt jag på mitt första bankjobb när It-bubblan sprack, såg småspararnas panik och hjälpte många av dem att deklarera sina förluster året efter. Ett antal år senare stod jag i hissen på väg upp till samma bankjobb när nyheten om 11:e september kom och fick även uppleva börskraschen och spararnas reaktioner och flockbeteende som följde i kölvattnet av denna terrorhändelse. Samma typ av upplevelse efter Lehmans Brothers och de effekter det fick på världsekonomin och den globala finanskris som följde när USA:s fjärde största bank gick i konkurs.

Jag har också suttit med viss oro i mitt sommarhus på midsommardagen när nyheten om Brexit nådde oss. Medveten om de typer av telefonsamtal jag skulle mötas av när arbetsveckan startade. Vad samtliga dessa kriser har gemensamt är osäkerhet och ökad svårighet att förutspå framtiden; oavsett om det är ekonomisk, politisk eller annan typ av osäkerhet.

Förutspå börsens framtid

Samtidigt är det enda spararna ber om och hoppas på just detta: att någon ska kunna förutspå börsens framtid. Frågan många ställer sig är om botten är nådd och om det är köpläge. Vem ska man lyssna på i dessa tider av panikrörelser på börsen och historiska tapp på världens finansmarknader? Vi ser både politiker och centralbanker som står redo att agera (och agerar) i kampen mot den rådande coronapaniken och samtidigt ett marknadshumör som lett till ett av de största tappen på en handelsdag i modern börshistoria. Det är för tidigt att ge svar om bottennivån och det finns osäkerheter om exakt hur det som vi ser idag kommer att se ut framöver. Det som sker i dag påverkar många branscher och trots de historiska besluten av stödköp av värdepapper och räntesänkningar av centralbanker världen över verkar inte marknaden känna sig lugnare.

ANNONS

Påverkar negativt

Även om insatser har gjorts för att hjälpa bankerna och hålla kapitalmarknaden igång är det en kamp för många företag. Inte minst inom rese- och upplevelseindustrin men även andra branscher där en kombination av minskad efterfrågan och störningar av produktionskedjan påverkar bolagen negativt. Hur långt tid det tar innan vi har den här epidemin och därmed börsens svängningar under kontroll är oklart.

Men en sak som går att säga och det är att det inte finns någon quick fix, det vill säga en enskild aktie som ska göra en rik över en natt. Till dem som hoppas på något sådant brukar jag säga: vad tål just du och din ekonomi i både bra och dåliga tider? För oavsett vad för typ av utveckling vi kommer att se den kommande tiden så är det ingen som kan spå in i framtiden. Hur tråkigt det än kan ha låtit under alla gånger jag har pratat riskspridning, tidshorisont, allokering och långsiktighet och vikten av att både sprida sina köp och försäljningar i stället för att ge tips om enskilda bolag. Hur beige det än kan låta i dessa tider när allt fler ställer sig frågan om det är köpläge eller dags att sälja av allt och stoppa pengarna i madrassen så har historien visat att långsiktigt agerande har varit en bra strategi om vi pratar långsiktiga pengar. Trots de tvära kast vi ser just nu och den ändrade spelplanen både på börsen, för företagen och dig som investerare.

ANNONS

Shoka Åhrman, sparekonom

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS