I mitt tidigare arbete som kriminalinspektör i Göteborg, utredde jag grova kvinnofridskränkningar. Dessa kvinnor misshandlades och förföljdes av män som de hade, eller hade haft, ett förhållande med.
Flera var skräckslagna, både för sin egen del men även för sina barn. De lämnade sina män och vågade inte gå till sitt jobb, lämna barnen på skolan, eller gå ut överhuvudtaget för de var rädda för att bli hittade. Helt avskärmade från sin egen frihet. Samhället har ofta misslyckats att skydda misshandlade och utsatta kvinnor. Det är helt oacceptabelt.
Otillräckliga villkor för fotboja
Alliansen tog redan 2015 initiativ i riksdagen, till en utredning om vilka krav som finns för kontaktförbud förenat med elektronisk övervakning, det vill säga fotboja. När nu regeringen har lagt fram förslag i den riktningen tycker man att kontaktförbud med elektronisk övervakning bara ska kunna beslutas mot en person som tidigare brutit mot ett kontaktförbud.
Det feministiska Vänsterpartiet står därmed hellre på gärningsmännens sida än på brottsoffrets
Det anser vi är otillräckligt ur ett brottsofferperspektiv. Det är orimligt att en förföljd och utsatt kvinna ska behöva vänta på att kontaktförbud bryts innan det blir aktuellt med fotboja. Det kan innebära livsfara för kvinnan om mannen får denna chans att skada kvinnan.
Måste utgå från hotbilden
Moderaterna anser att detta måste beslutas utifrån hotbilden och har i tillkännagivande uppmanat regeringen att skyndsamt återkomma med ett nytt lagförslag. Anmärkningsvärt nog valde Vänsterpartiet att reservera sig mot detta med motiveringen att elektronisk övervakning innebär ett för kännbart ingrepp i gärningsmannens frihet.
Det feministiska Vänsterpartiet står därmed hellre på gärningsmännens sida än på brottsoffrets. Ett häpnadsväckande ställningstagande.
Samma parti reserverade sig även mot ett i övrigt enigt ställningstagande i riksdagens justitieutskott om att införa särskild brottsrubricering för brott med hedersmotiv och att det ska utgöra grund för straffskärpning. Detta med motiveringen att det riskerar att peka ut särskild grupp.
Nu är Vänsterpartiet svaret skyldiga. Hur väl efterlevs deras hårt manifesterade feminism när deras egna politiska ställningstaganden i riksdagen drabbar just utsatta kvinnor? Att hävda sig stå på kvinnors sida och sedan inte efterleva det i politiska beslut är ingenting annat än hyckleri. Vi moderater står alltid på brottsoffrens sida.
Ellen Juntti (M)
ledamot i riksdagens justitieutskott