Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Möten. När Kulturkalaset nu stympas måste kommunstyrelsen och/eller kulturnämnden ta det ansvar för Göteborg och oss göteborgare som Göteborg & co struntar i. Anslå de saknade 2,4 miljonerna, skriver Björn Ohlsson.

Kulturkalaset skapar viktiga möten

Många möten som i vanliga fall inte blir av uppstår under Kulturkalaset. Att flytta över pengar från Kulturkalaset till Julstaden Göteborg är ett tilltag som kommer att gå ut över integrationen, skriver Björn Ohlsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Björn Ohlsson
Björn Ohlsson

Kulturkalaset är ett av de bästa sätten att minska segregationen i Göteborg. Det minskar inte segregationen vad gäller boende och skola, men det minskar den kulturella segregationen, det främlingskap som uppstår när man aldrig på ett trevligt sätt möter människor med en annan kultur, som har annat etniskt ursprung, annan klasstillhörighet eller annan ålder.

På Kulturkalaset kan man hamna vid ett bord bredvid en ung snickare från Uddevalla, en pensionär från Lundby, en irakisk familj från Gårdsten och ett par skolungdomar från Hovås. Man har trevligt tillsammans och kanske utbyter några ord, samtidigt som man lyssnar på musik och äter lite mat i en välkomnande och avspänd miljö. Det låter inte så märkvärdigt, men hur ofta händer det annars?

Nu har politikerna i Göteborgs & co:s styrelse beslutat att sådana mänskliga möten inte är viktiga. Därför tar de en stor del av Kulturkalasets budget och ger dessa 2,4 miljoner till Julstaden Göteborg. Därmed försvinner flera scener och kalaset blir en dag kortare.

Integration och möten

Kulturkalasets ursprung är Göteborgskalaset, som fick sin start i och med friidrotts-VM 1995. Då var det fullt av aktiviteter i nio dagar. När högljudda röster klagade på fylla och var oroliga för sina tonårsbarn, gjorde man om det till ett mer ”städat” kalas, med ”kulturell” prägel, och kortade det till sex dagar.

Efter en trevande start 2008 har det vuxit och blivit allt bättre, tack vare duktiga ledare, som Mia Samuelsson, som nu säger upp sig i protest. Det är ett hedervärt beslut från en person som vill ge oss kulturella upplevelser och nya intryck, och som tror på mänskliga möten och integration.

Om Julstaden Göteborg behöver större anslag för att öka turismen får Göteborg & co och näringslivet gärna satsa på det. Men Göteborgs stad har inte råd att skrota den billigaste och mest integrationsskapande aktiviteten som vi har. Har de beslutande politikerna funderat över detta? Vad tycker ni andra?

När Kulturkalaset nu stympas måste kommunstyrelsen och/eller kulturnämnden ta det ansvar för Göteborg och oss göteborgare som Göteborg & co struntar i. Anslå de saknade 2,4 miljonerna, så att vi får ett riktigt Kulturkalas även 2017. För integrationens skull och för att vi göteborgare är värda det. Att många från kranskommunerna, och en del turister, också uppskattar kalaset bjuder vi på.

Björn Ohlsson

fil dr i etnologi

flitig kalasbesökare sedan 1995