Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genom att på alla politiska nivåer granska de regelverk som berör småföretagen och förändra, förenkla och avskaffa de som inte måste finnas, kan kostnadstrycket på småföretagen minska, skriver debattörerna. Bild: Jessica Gow/TT
Genom att på alla politiska nivåer granska de regelverk som berör småföretagen och förändra, förenkla och avskaffa de som inte måste finnas, kan kostnadstrycket på småföretagen minska, skriver debattörerna. Bild: Jessica Gow/TT

Krispaket räcker inte – onödig byråkrati måste bort

Svenska småföretag lider i coronakrisens spår. I en undersökning bland nästan 500 svenska småföretagare svarade hälften att de inte skulle klara sig genom juni månad. Det som behövs snabbt nu är ett kraftfullt paket för regelförenklingar och minskat kostnadstryck för småföretagen, skriver Jörgen Warborn och Lars Hjälmared (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De senaste veckornas ekonomiska krispaket har varit helt nödvändiga för att säkerställa att livskraftiga företag ska kunna finnas kvar och behålla sina anställda. Det är ingen hemlighet att Moderaterna hade velat se tidigare och större insatser av det här slaget och det har vi också agerat för. Samtidigt måste vi komma ihåg att ekonomiska krispaket ensamma inte kommer att lösa de långsiktiga problem som det svenska näringslivet hade redan före krisen och som bara har fördjupats.

Byråkrati som tynger företagen

Till syvende och sist finns en gräns när det inte längre är möjligt för staten att skjuta till mer pengar. Vi är tack och lov långt därifrån fortfarande, men rätt politiska insatser måste förberedas medan tid finns, så att företagen i Sverige står bättre rustade när krisen börjar närma sig slutet och ekonomin ska återstartas. Den kanske viktigaste åtgärden då är att skärskåda den enorma mängd offentlig byråkrati som tynger småföretagen och att avskaffa de delar som inte absolut måste finnas.

På EU-nivå behövs en färdplan för att åstadkomma en omfattande minskning av administrativa bördor för småföretagen, med ett direktiv till medlemsländerna som slår fast ett ambitiöst mål för hur stor minskningen ska bli och vilka åtgärder som måste vidtas för att nå dit. I Sverige behöver regeringen och röda kommunpolitiker sluta vifta bort byråkratins betydelse för företagsklimatet och tvärtom ta fasta på de berättelser som i stort sett varje småföretagare kan ge om en alltför tungrodd svensk byråkrati. För den långsiktiga konkurrenskraftens skull måste svenska småföretagare kunna fokusera helhjärtat på att bedriva sin verksamhet och inte behöva hantera en aldrig sinande ström av pappersarbete. Byråkratin kostar både tid och pengar som näringslivet inte har.

Samma resultat som krispengar

Genom att på alla politiska nivåer granska de regelverk som berör småföretagen och förändra, förenkla och avskaffa de som inte måste finnas, kan kostnadstrycket på småföretagen minska. Detta ger samma faktiska resultat som ett riktat stöd från staten, nämligen ett bättre ekonomiskt läge för det enskilda företaget, men utan att kosta skattebetalarna en enda krona. Det skulle spara välbehövliga pengar på småföretagens konton, öka deras potential att investera sig ur krisen och påskynda Sveriges ekonomiska återhämtning. Den långsiktiga effekten blir en större svensk konkurrenskraft, fler jobb och mer välstånd.

Jörgen Warborn (M) EU-parlamentariker

Lars Hjälmered (M) Näringspolitisk talesperson