Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kriminalisera samröre med terrororganisationer

Vi behöver kriminalisera samröre med terrororganisationer listade av FN eller EU. Vi har inte tid att vänta och se vad som händer i Göteborg för då kan det vara försent, skriver Emmyly Bönfors (C) och Mikail Yüksel (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svenska medborgare som strider utomlands för terrorstämplade organisationer är ett allvarligt problem. De hotar andras liv och utgör också en potentiell säkerhetsrisk efter återkomsten till Sverige.

Vi behöver sätta hårt mot hårt mot terrorister och extremister. För att göra det lättare att få människor som återkommer fällda för brott vill vi kriminalisera samröre med terrororganisationer listade av FN eller EU. Norge har en sådan lag och det innebär att åklagaren inte behöver bevisa explicit terrorbrott. Det kan röra sig om att man varit på plats och hjälpt till på något sätt för att få en fällande dom.

Svenska medborgare som åker för att strida med terrororganisationer utgör ett hot inte bara mot Sverige vid sin hemkomst utan även mot lokalbefolkningen i de länder som de strider i. Centerpartiet i Göteborg vill också förhindra att offentliga medel går till organisationer som sprider våldsbejakande och antidemokratiska budskap.

Genom ett ökat samarbete mellan civilsamhälle och myndigheter kan vi på sikt förhindra att människor radikaliseras. Vi vill utöka de sociala insatserna för unga som är på väg att begå brott till att också omfatta radikalisering av unga som hänger sig åt religiös-, höger- eller vänsterextrem terrorism. Skola, socialtjänst och polis måste kunna samarbeta på ett smidigt sätt och därför vill Centerpartiet omedelbart se en sekretessbrytande bestämmelse för ökad transparens mellan dessa instanser. Detta är inte möjligt i dagsläget.

Centerpartiet blundar inte för allvaret i att detta problem kommer att fortsätta växa om ingenting görs. Vi har inte tid att vänta och se vad som händer i Göteborg för då kan det vara försent. Det Göteborg behöver är ett nytt ledarskap som vågar agera och skapa en förändring.

Emmyly Bönfors (C)

ordförande Centerpartiet Göteborg

Mikail Yüksel (C)

vice ordförande Centerpartiet Göteborg